Poradnik „Diety oczami naukowców” przedstawia proste sposoby pozwalające przestawić się na zdrowy fason życia i odchudzanie uczynić skuteczniejszym, co jest niezwykle nieprzystępne w epoce spełniania zachcianek. Książka bazuje na najnowszych badaniach przeprowadzonych przez specjalistów z Polski i ze świata. Opisuje także diety wykorzystywane przez naszych praprzodków sprzed milionów lat i diety odchudzające wykorzystywane poprzez nasze prababcie i babcie – nieraz współcześnie zapomniane. Omawia czynniki sprzyjające otyłości, trendy obowiązujące w dietetyce i wskazuje na diety przyszłości. W publikacji uwzględniono również antydiety, których najlepiej się wystrzegać, ponieważ grożą poważnymi chorobami, a w niektórych przypadkach choćby śmiercią. Celem niniejszej książki jest propagowanie naukowo popartej wiedzy na temat żywienia i odchudzania w ramach walki z plagą otyłości, szerzącą się wśród coraz obszerniejszej liczby ludności.
Krystyna Monk (ur. 1972) z wykształcenia jest historykiem, a z zawodu dziennikarką. Od wielu lat zajmuje się motywem medyczną. Opisuje wyniki i kontrowersje w badaniach naukowych przeprowadzanych poprzez specjalistów z całego świata.