Dieta cukrzycowa może stanowić formę zdrowego odżywiania dla każdego człowieka. Różni się od innych diet ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów, na ogół słodyczy i produktów zawierających obfity dodatek cukru. Poradnik gromadzi praktyczne wskazówki dla cukrzyków, jak przez odżywianie wspierać zalecenia lekarza diabetologa oraz przepisy kulinarne, tabelę wymienników węglowodanowych i podstawowe wiadomości o chorobie. Polecamy jeszcze książkę „Cukrzyca".
Tytuł Cukrzyca. Zdrowa dieta Podtytuł Porady lekarza rodzinnego Autor Bożena Brudka Język polski Wydawnictwo Literat ISBN 978-83-7774-481-9 Rok wydania 2012 Toruń ilość stron 32 Format pdf Spis treści CUKRZYCA 1
JADŁOSPISY 10
PRZEPISY 12
Sałatka buraczkowa z chrzanem 12
Sałatka warzywna z majonezem 13
Barszcz ukraiński 14
Zupa pikantna 15
Ryż z warzywami 16
Nadziewane cukinie 17
Ryba po grecku 18
Filet z mintaja 19
Leczo drobiowo-warzywne 20
Tortille z indykiem 21
Zrazy wołowe bite 22
Pulpety cielęce 23
Zapiekana cykoria 24
Pieczone warzywa korzeniowe 25
Grillowane brzoskwinie z serkiem 26
Wafel marchwiowy 27
Jabłko w kremie waniliowym 28
Deser malinowo-ryżowy 29
Galaretka truskawkowa 30
Sałatka owocowa 31
tabelka WYMIENNIKÓW WĘGLOWODANOWYCH 32