Lecznicze działanie miodu i innych produktów pszczelich znane jest od stuleci. Jak się okazało, trafności wyrażenia "miód na serce" dowiodły także prace naukowców. Badania autorów książki wskazują na wysoką wydajność miodu w leczeniu chorób kardiologicznych. Nadciśnienie tętnicze, niewydolność serca, miażdżyca tętnic, choroba niedokrwienna serca i niemało innych - do leczenia tych dolegliwości z powodzeniem wykorzystuje się miód, propolis, pyłek kwiatowy, pierzgę, mleczko pszczele i jad pszczeli. Poza metodami leczenia, które proponuje konwencjonalna medycyna, warto zwrócić się ku naturze i spróbować apiterapii, która jest oparte na leczeniu za pomocą produktów pszczelich. Z książką powinny się zapoznać nie tylko osoby, które borykają się z chorobami serca i układu krążenia, ponieważ elementy zawarte w produktach pszczelich są kluczem do zdrowia oraz prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.