Flavia gotuje, czerpiąc wzory tak z dawnej kuchni polskiej, jak i z bogatych tradycji florenckich i toskańskich. Ta książka jest szlakiem wiodącym z Warszawy do Villi Calcinaia w sercu Chianti Classico, pełnym smaków i aromatów wiernie opisanych przez Małgosię.
Tessa Capponi-Borawska
Litry oliwy, kilogramy pomidorów, masło, kluski i brzoskwinie skąpane w winie?
Ta książka to opowieść o autorskiej kuchni Flavii Borawskiej, o smakach i aromatach, które są jej bliskie. Flavia gotuje z szacunkiem dla wspomnień, dla tradycji i rodzinnych historii. Ale też nie ogranicza siebie i innych. Podróżuje, próbuje, kolekcjonuje nowe kulinarne wrażenia, a potem przenosi je na domowy grunt.
Cukinie z miętą, długo pieczone pomidory, parmigiana, risotto z Marmite? wystarczy kilka komponentów, aby stworzyć unikatowe danie. Nie potrzeba całego arsenału elementów, lecz umiejętności wyciągnięcia z towaru esencji smaku. Liczy się pomysł, dyscyplina wykonania, szacunek dla jedzenia. A przeważnie? miłość dla tych, których karmimy.
Flavia Borawska - szefowa kuchni, absolwentka akademii kulinarnej Le Cordon Bleu, laureatka tytułu Kobieta Szef 2020 polskiej edycji przewodnika Gault et Millau. Do swej kuchni wprowadza nie tylko włoskie smaki, ale i inspiracje z rozmaitych stron świata.
Małgosia Minta - reporterka, autorka książek, specjalistka w dziedzinie trendów, autorka lubianego bloga Minta Eats. Nie może żyć bez masła, pomidorów i podróży.