Poradnik kulinarny proste i sprawdzone przepisy na chleb, bułki i pieczywo z zróżnicowanych stron świata, pokazuje wykonanie krok po kroku, a także cenne wskazówki, jak piec chleb w domu, m.in. Jak przygotować zakwas. Książkę uatrakcyjniają liczne zdjęcia.
Tytuł Zdrowy chleb Podtytuł Encyklopedia zdrowia Autor Monika von Basse Język polski Wydawnictwo Literat ISBN 978-83-7774-411-6 kolekcja Encyklopedia zdrowia Rok wydania 2011 Toruń Wydanie 1 liczba stron 36 Format pdf Spis treści Wstęp
Mąka 2
Pozostałe komponenty 5
Woda 5
Sól 5
Środki spulchniające 5
Drożdże 6
Słód 6
Miód 7
Ziarna, zioła, bakalie 7
Zakwas 8
Przepisy
Chleb żytni na zakwasie 10
Chleb pszenny na zakwasie żytnim 10
Chleb chłopski na zakwasie z proszku 10
Chleb irlandzki 12
Chleb śródziemnomorski z automatu do pieczenia chleba 12
Chleb pszenny z automatu do pieczenia chleba 14
Chleb pszenny drożdżowy 14
Chleb ziołowy 16
Chleb sojowy 16
Zdrowy chleb omega-3 z automatu do pieczenia chleba 18
Chleb kukurydziany 18
Chleb z ziarnami 20
Chleb z ziarnami z automatu do pieczenia chleba 20
Chleb mieszany 22
Chleb cebulowy z automatu do pieczenia chleba 22
Bułki drożdżowe 24
Bułki piwne z kminkiem 24
Bagietka z automatu do pieczenia chleba 26
Precelki 26
Rogale maślane 28
Słodkie rogale 28
Ciabatta 30
Tortilla 30
rozmaite warianty pieczywa 32