Gdy po raz kolejny słyszymy, że ktoś ogranicza w diecie cukier myślimy: „Mnie to nie dotyczy”. Nieraz jesteśmy przekonani, iż nasz jadłospis wcale dużo go nie posiada.
Cukier kojarzymy głównie ze słodkimi przekąskami, deserami, zawartością cukierniczki czy owocami. Tymczasem jest go pełno w produktach, które wcale nie kojarzymy jako słodkie.
Co więcej, kryje się on też w pozornie zdrowych jego „zamiennikach”, które stają się coraz bardziej popularne. Autorka w swojej książce obala mity dietetyczne, wymienia przeważnie popełniane błędy żywieniowe i ujawnia prawdziwych sprawców zbędnych kalorii.
Z książki dowiemy się między innymi, jakie są rodzaje cukrzycy i czym się ona różni od insulinooporności. Co to jest indeks glikemiczny i jak najkorzystniej zespajać składniki w domowym menu dla naszego zdrowia? Autorka zanalizowała również najbardziej modne dzisiaj diety odchudzające pod kątem bezpieczeństwa dla osób cierpiących na te schorzenia. Podpowiada, jakie dania zamawiać, kiedy nie możemy zjeść w domu. Jak komponować dobrze posiłki i jak zespalać je z aktywnością fizyczną? Do części teoretycznej załączone są proste i pyszne przepisy, które nie tylko zadowolą najistotniej wybrednych, ale pozostaną z korzyścią dla naszego zdrowia i figury.
Anna Reguła, dietetyk-praktyk, absolwentka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Od 2 lat właścicielka producenta Anna Reguła Dietetyka, współpracuje z pacjentami w zakresie dietoterapii nadwagi, otyłości i chorób dietozależnych. Założycielka jednego z najbardziej lubianych profili na instagramie o tematyce dietetycznej w Polsce (@niekoniecznie_dietetycznie). Autorka ebooków dietetycznych i kulinarnych, szkoleń dla sympatyków dietetyki w domowym zaciszu, niebanalnych jadłospisów, a także najszczególniej lubianych i pomocnych infografik w internecie. Więcej danych znaleźć można na stronie www.anna-regula.pl