Gdy po raz kolejny słyszymy, że ktoś ogranicza w diecie cukier myślimy: „Mnie to nie dotyczy”. Nieraz jesteśmy przekonani, że nasz jadłospis wcale dużo go nie posiada. Cukier kojarzymy na ogół ze słodkimi przekąskami, deserami, zawartością cukierniczki czy owocami. Tymczasem jest go pełno w produktach, które wcale nie kojarzymy jako słodkie. Co więcej, kryje się on w dodatku w pozornie zdrowych jego „zamiennikach”, które stają się coraz bardziej popularne. Autorka w swojej książce obala mity dietetyczne, wymienia przeważnie popełniane błędy żywieniowe i ujawnia prawdziwych sprawców zbędnych kalorii.
Z książki dowiemy się pomiędzy innymi, jakie są rodzaje cukrzycy i czym się ona różni od insulinooporności. Co to jest indeks glikemiczny i jak najkorzystniej łączyć składniki w domowym menu dla naszego zdrowia? Autorka zanalizowała również najszczególniej modne teraz diety odchudzające pod kątem bezpieczeństwa dla osób cierpiących na te schorzenia. Podpowiada, jakie dania zamawiać, kiedy nie możemy zjeść w domu. Jak komponować dobrze posiłki i jak jednoczyć je z aktywnością fizyczną? Do części teoretycznej załączone są proste i pyszne przepisy, które nie tylko zadowolą najszczególniej wybrednych, lecz pozostaną z korzyścią dla naszego zdrowia i figury.
Anna Reguła, dietetyk-praktyk, absolwentka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Od 2 lat właścicielka marki Anna Reguła Dietetyka, współpracuje z pacjentami w zakresie dietoterapii nadwagi, otyłości i chorób dietozależnych. Założycielka jednego z najmocniej modnych profili na instagramie o tematyce dietetycznej w Polsce (@niekoniecznie_dietetycznie). Autorka ebooków dietetycznych i kulinarnych, szkoleń dla sympatyków dietetyki w domowym zaciszu, atrakcyjnych jadłospisów i najszczególniej lubianych i {pomocn|przydatn)ych infografik w internecie. Więcej informacji znaleźć można na stronie www.anna-regula.pl