poręczny poradnik zawierający najnowsze informacje na temat głównie występujących zatruć bakteryjnych, wirusowych, a także chorób pasożytniczych przewodu pokarmowego. Wynajdziesz tu najważniejsze wiadomości o salmonelli, E. Coli, gronkowcach, zatruciu jadem kiełbasianym, listeriozie, wirusowym zapaleniu wątroby typu A, rotawirusach, zatruciach grzybami i mikotoksynami, zatruciu alkoholem etylowym, tasiemczycach, włośnicy, motylicy wątrobowej, glistnicy, owsicy, biegunce i Helicobacter pylori. Wyszukasz tu przyczyny zatruć, informacje o profilaktyce, wskazówki, jak progresywnać, co jeść, a czego nie jeść.
Tytuł Zatrucia pokarmowe. Jak im zapobiegać Podtytuł Porady lekarza rodzinnego Autor Annna Wilkosz Język polski Wydawnictwo Literat ISBN 978-83-7774-476-5 seria Porady lekarza rodzinnego Rok wydania 2012 Toruń Wydanie 1 ilość stron 32 Format pdf Spis treści Co to są zatrucia pokarmowe? 1
Co sprawia zatrucia pokarmowe? 1
Jak zapobiegać zatruciom pokarmowym? 3
Zatrucia bakteryjne 7
Salmonella 7
Escherichia coli 8
Gronkowce 9
Zatrucie jadem kiełbasianym 9
Listerioza 10
Zatrucia wirusowe 11
Wirusowe zapalenie wątroby rodzaju A 11
Rotawirusy 12
Zatrucie grzybami i mikotoksynami 12
Zatrucie alkoholem etylowym 16
Choroby pasożytnicze przewodu pokarmowego 18
Tasiemczyce 18
Włośnica 19
Motylica wątrobowa 20
Glistnica 20
Owsica 21
innowacyjnanie przy biegunce 22
Dieta przy biegunce 26
Biegunka podróżnych 27
Helicobacter pylori 28
Probiotyki 30
Zakończenie 31