Tytuł Żywienie osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi Język polski Wydawnictwo PZWL ISBN 978-83-200-6104-8 Rok wydania 2020 Warszawa Wydanie 1 liczba stron 364 Format epub, mobi Spis treści 1. Zaburzenia gospodarki węglowodanowej Anna Jeznach-Steinhagen 1 Klasyfikacja cukrzycy według WHO 6 2. Wybrane metody oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia pacjenta z cukrzycą Anna Jeznach-Steinhagen, Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna 11 Ocena stanu odżywienia 11 Wybrane metody oceny sposobu żywienia 20 3. Podstawowe dane o składnikach odżywczych. Wartość energetyczna diety, makroskładniki oraz wybrane mikroskładniki diety Anna Jeznach-Steinhagen 31 Zapotrzebowanie energetyczne organizmu 31 Makroskładniki pokarmowe 36 Mikroskładniki pokarmowe 45 4. Rola diety w uniemożliwianiu cukrzycy. Przegląd badań naukowych Joanna Ostrowska, Dorota Szostak-Węgierek 55 Dieta śródziemnomorska 55 Diety niskowęglowodanowe 56 Spożycie błonnika zbożowego 58 Spożycie produktów mlecznych 58 Spożycie czerwonego mięsa 59 Spożycie kawy 59 Spożycie zielonej herbaty 60 5. Dieta w stanie przedcukrzycowym, insulinooporności i cukrzycy rodzaju 2 Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, Anna Jeznach-Steinhagen 63 Dieta śródziemnomorska 70 Dieta DASH (Dietary Approches to Stop Hypertension) 70 Dieta o niskim indeksie i ładunku glikemicznym 71 Indeks insulinowy żywności i jego użycie w insulinooporności 78 6. Żywienie w cukrzycy rodzaju 1 Milena Kuzaka, Anna Jeznach-Steinhagen 85 Węglowodany 86 Warzywa i owoce w diecie osób z cukrzycą typu 1 87 Białka 90 Tłuszcze 91 Zasady żywienia osób z cukrzycą typu 1 leczonych przy użyciu osobistej pompy insulinowej. Metody edukacji pacjenta 96 Węglowodany w posiłku a dawkowanie insuliny 105 Wpływ białka i tłuszczu na glikemię 106 7. Odrębność żywienia przy zróżnicowanych schematach i rodzajach insulinoterapii Milena Kuzaka, Anna Jeznach-Steinhagen 111 różne schematy insulinoterapii a żywienie 112 typy insulinoterapii a żywienie 116 8. Zasady żywienia kobiet z cukrzycą ciążową Dariusz Włodarek, Anna Jeznach-Steinhagen 125 Kontrola glikemii 127 Zalecenia dietetyczne 128 Wartość energetyczna diety 128 Uwagi dotyczące diety 135 Zalecenia poporodowe 138 9. Żywienie pacjenta z cukrzycową chorobą nerek Anna Jeznach-Steinhagen, Longin Niemczyk 141 Przewlekła choroba nerek 142 innowacyjnanie dietetyczne w cukrzycowej chorobie nerek 145 Zapotrzebowanie energetyczne 147 10. Żywienie osób z cukrzycą i chorobami tarczycy Hanna Stolińska 155 Hiperglikemia w nadczynności tarczycy 156 Hipoglikemia w niedoczynności tarczycy 157 Witaminy i komponenty mineralne 159 Warość eneregtyczna diety oraz zawartość makroskładników 162 11. Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z cukrzycą i celiakią Ewa Lange 169 występowanie celiakii u osób z cukrzycą rodzaju 1 176 Dieta bezglutenowa 177 12. Żywienie osób z cukrzycą i schorzeniami kardiologicznymi Dorota Szostak-Węgierek 191 Triada lipidowa 191 Chylomikronemia na czczo 197 Nasilona lipemia poposiłkowa 197 Łagodzenie procesów wolnorodnikowych i przewlekłego zapalenia 197 Nadciśnienie tętnicze 198 Niewydolność serca 199 13. Zalecenia żywieniowe w leczeniu cukrzycy u chorych z przewlekłym zapaleniem trzustki Karolina Dziubel, Beata Mrozikiewicz-Rakowska 201 Zaburzenia trawienia i wchłaniania części odżywczych, witamin oraz mikro- i makroelementów 202 Dodatkowa diagnostyka przed wprowadzeniem leczenia żywieniowego 203 wykorzystanie leczenia żywieniowego 204 14. Zalecenia żywieniowe dla osób z cukrzycą i niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby Anna Jeznach-Steinhagen 215 Wartość energetyczna diety 219 Prebiotyki i probiotyki 223 Aktywność fizyczna 225 15. Zalecenia dietetyczne dla wegetarian i wegan z cukrzycą Hanna Stolińska 229 16. Zasady opieki dietetycznej dla osób z cukrzycą kwalifi kowanych do zabiegów bariatrycznych Iwona Boniecka 239 Zalecenia dotyczące spożywania napojów 245 Etapy diety po operacji bariatrycznej 246 Chirurgiczne leczenie cukrzycy typu 1 249 17. Bezpieczeństwo używania rozmaitego typu diet, w tym alternatywnych, u pacjentów z cukrzycą Dariusz Włodarek 253 Dieta DASH 254 Dieta o niskim indeksie glikemicznym 255 Dieta śródziemnomorska 256 Dieta niskowęglowodanowa 258 Dieta niskotłuszczowa 262 Przerywane poszczenie (intermittent fasting, IF) 266 18. Niedożywienie, leczenie żywieniowe pacjentów z cukrzycą Zuzanna Przekop, Anna Jeznach-Steinhagen 271 Definicja i epidemiologia niedożywienia 271 Niedożywienie u osób z cukrzycą i zespołem stopy cukrzycowej 274 Niedożywienie u pacjentów onkologicznych z cukrzycą, kacheksja 275 Niedożywienie u osób starszych z cukrzycą, sarkopenia 277 Leczenie żywieniowe niedożywienia u osób z cukrzycą 280 Doustne suplementy pokarmowe w cukrzycy 282 Diety do podawania przez zgłębnik albo stomię dla osób z cukrzycą (EN, enteral nutrition, żywienie dojelitowe) 284 Żywienie pozajelitowe osób z cukrzycą (TPN, total parenteral nutrition) 285 19. Psychogenne zaburzenia odżywiania w cukrzycy Joanna Ostrowska 287 Definicja oraz klasyfikacja zaburzeń związanych z odżywianiem się 288 Sygnały ostrzegawcze występowania zaburzeń związanych z odżywianiem się 294 20. Psychodietetyka – psychologiczne i żywieniowe aspekty otyłości i depresji współistniejącej z cukrzycą Agnieszka Bzikowska-Jura 297 Zjawisko głodu w ujęciu psychologicznym 298 Jedzenie jako reakcja na bodźce emocjonalne 299 Jedzenie jako reakcja na bodźce zewnętrzne 300 Otyłość w paradygmatach psychologicznych 301 Zaburzenia poznawcze, zmiany strukturalne i funkcjonalne w mózgu u osób otyłych 301 Funkcje wykonawcze 303 Dieta a funkcje poznawcze 303 Psychodietetyka a diagnostyka i leczenie otyłości 304 Leczenie żywieniowe diapresji 305 Podsumowanie 306 21. Dieta sportowca z cukrzycą Mateusz Michalski, Andrzej Gawrecki, Dorota Zozulińska-Ziółkiewicz 309 Dlaczego aktywność fi zyczna jest ważnym elementem naszego życia? 309 postępowanie dietetyczne w aktywności fi zycznej u chorych na cukrzycę typu 1 311 Strategie uniemożliwiające obecności hipoglikemii 319 Odrębności dotyczące progresywnania z pacjentami chorującymi na cukrzycę typu 2 324 22. Niskokaloryczne substancje słodzące Anna Jeznach-Steinhagen, Katarzyna Okręglicka 327 Substancje słodzące jako zasadniczy aspekt żywieniowy z punktu widzenia pacjentów z cukrzycą rodzaju 2 327 Niskokaloryczne substancje słodzące 333 23. Rola mikroflory jelitowej w cukrzycy Anna Jeznach-Steinhagen 339 Skład mikrobioty 339 Funkcje mikrobioty jelitowej 340 Zaburzenia metaboliczne 344 ZAŁĄCZNIK 1. Tabele indeksu glikemicznego (IG), ładunku glikemicznego (ŁG) i indeksu insulinowego (FII), a także wymienników węglowodanowych (WW) wybranych produktów spożywczych 351