Tytuł Porozmawiajmy o jedzeniu zwierząt Podtytuł Etyka wegetarianizmu Autor Michael Huemer Język polski Wydawnictwo Wydawnictwo Naukowe PWN Tłumaczenie Włodzimierz Gogłoza ISBN 978-83-01-21027-4 Rok wydania 2020 Warszawa Wydanie 1 liczba stron 184 Format mobi, epub Spis treści Przedmowa 9 Wstęp 13 Moja droga do weganizmu 13 Cele i odbiorcy 17 Podziękowania 21 Dzień 1 23 Argumenty dotyczące cierpienia, inteligencji i ryzyka 23 Wegetarianizm jako stanowisko etyczne 24 Argumenty na rzecz wegetarianizmu: kwestia bólu i cierpienia 26 Argumenty za jedzeniem mięsa: kwestia inteligencji 29 kompletna liczba bólu wywoływanego przez chów przemysłowy 33 Błędy poznawcze wegetarian i osób jedzących mięso 37 Kwestia inteligencji i skali bólu 38 Kwestia ludzi niepełnosprawnych intelektualnie 41 Kwestia niepewności etycznej 43 Przywiązywanie wagi do życia zwierząt i ludzi 49 Dzień 2 53 Kolejne argumenty za jedzeniem mięsa 53 Podsumowanie argumentów z poprzedniej rozmowy 53 Możliwość humanitarnego pozyskiwania mięsa 55 Czy konsumenci są odpowiedzialni za praktyki przemysłu mięsnego? 55 Czy decyzje jednej osoby mogą posiadać wpływ na przemysł mięsny 58 W jaki sposób przemysł reaguje na spadek popytu 61 Zwierzęta hodowlane żyją tylko dlatego, iż ludzie jedzą mięso 63 Utylitarystyczne i nieutylitarystyczne argumenty przeciwko jedzeniu mięsa 64 Czy zwierzęta czują ból? 67 Zwierzęta zjadają się nawzajem, dlaczego więc my nie możemy ich jeść? 69 Wolna wola i sprawczość moralna 70 Czy powinniśmy powstrzymać zwierzęta przed zabijaniem się nawzajem? 71 Czy prawa implikują obowiązki? 71 Czy moralność chroni tych, którzy nie są w stanie zrozumieć jej zasad? 72 Etyka jako wynik umowy społecznej 73 Czy spożywanie mięsa jest naturalne? 74 Czy zwierzęta nie mają duszy? 77 Czy Biblia uzasadnia jedzenie mięsa? 78 Ocenianie osób jedzących mięso 80 Dzień 3 83 Świadomość i racjonalne przekonania 83 Teoria stopni świadomości 83 Lepiej być ostrożnym 86 używanie terminu „tortury" 88 Dlaczego mielibyśmy przyznawać priorytet kwestii poprawy dobrostanu zwierząt? 88 Czy chów przemysłowy jest największym problemem, z jakim zmaga się nasz świat? 89 O odrzucaniu poglądów, które wydają się „szalone" 92 Czym etyka różni się od matematyki i nauki 94 Dlaczego postulaty obrońców zwierząt wydają się „szalone"? 95 Kwestionowanie empirycznych założeń wegetarian 98 Kwestionowanie etycznych założeń wegetarian 98 Błędy poznawcze przemawiające za jedzeniem mięsa 99 Tendencja do opowiadania się za status quo 100 Szowinizm wysokogatunkowy 101 Społeczny dowód optymalności 103 Kierowanie się własnym interesem 103 Empatia i heurystyka afektu 104 Problem z intuicjami dotyczącymi obfitych liczb 106 Empatia i psychopatia 109 Unikanie dogmatyzmu 112 Warto zachować ostrożność 113 Dzień 4 117 Wegańskie życie, abstrakcyjna teoria i moralna motywacja 117 Poszukiwanie prawidłowych wegańskich potraw 117 Powstrzymywanie się od jedzenia jajek i produktów mlecznych 118 Zjadanie małży 119 Wartość życia 119 Dlaczego możemy zjadać rośliny? 120 Zabijanie owadów 122 Czy wegetarianie są hipokrytami? 123 Nieświadomy szowinizm wysokogatunkowy 124 Czy owady czują? 125 Mięso z wolnego wybiegu i certyfikowanych hodowli o wysokim dobrostanie 126 Prawa zwierząt 127 Debata nad właściwą teorią etyczną 129 Czy istnieją obiektywne wartości? 130 Moralny sceptycyzm 132 Dlaczego filozofowie nie powinni zasiadać na ławie przysięgłych 132 Czy rezygnacja z mięsa nie jest „zbyt trudna"? 135 Czy jesteśmy zbyt samolubni, żeby zrezygnować z mięsa? 139 Konformizm społeczny i egzekwowanie norm moralnych 139 Czy weganie nie są za bardzo czepialscy? 142 Jak osoby jedzące mięso reagują na wegan 142 Dlaczego powinno się promować weganizm wśród osób jedzących mięso? 143 Jak wyjątkowo złe jest jedzenie mięsa? 146 Porównywanie osób jedzących mięso do nazistów 148 Posłowie 151 Opisowa bibliografia 161