"Pracodawca jest zobowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach bardzo uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Od 9 lipca 2019 r.
pracodawca, który nie ma możliwości wydania takiego posiłku, może przekazać pracownikom m.in. Bony, talony, kupony albo inne dowody uprawniające do otrzymania posiłku albo produktów potrzebnych do jego przygotowania.
Z publikacji dowiesz się: Komu przysługują posiłki profilaktyczne Czy pracodawca za każdym razem zapewnia posiłki profilaktyczne w naturze Jak uregulować kwestię posiłków profilaktycznych w zakładzie pracy Jak zapewnić pracownikom posiłki profilaktyczne na podstawie bonów Jak są dostosowywane kwestie posiłków profilaktycznych w podatku dochodowym (płace) i ZUS (składki) Jak są regulowane kwestie posiłków profilaktycznych w kosztach podatkowych Jak powinno wyglądać rozliczenie VAT Jak zaewidencjonować wydatki na bony w księgach rachunkowych "