Zgodnie z definicją FAO, WHO i OIE weterynaryjna ochrona zdrowia publicznego to suma wszelkich przedsięwzięć podejmowanych dla zapewnienia fizycznego, psychicznego i społecznego komfortu życia ludzi. Wymagają one zrozumienia i wprowadzenia w życie stosownych zasad wiedzy weterynaryjnej.
Ochrona ta jest wykonywana przeważnie poprzez dbałość o zdrowie i dobrostan zwierząt i poprzez zapewnienie dostaw na rynek bezpiecznej żywności pochodzenia zwierzęcego. Jednym z najważniejszych organów administracji rządowej powołanym do ochrony bezpieczeństwa publicznego jest Inspekcja Weterynaryjna.
Do jej głównych zadań należy pomiędzy innymi: zwalczanie chorób zakaźnych zwierząt, w tym zoonoz, monitorowanie chorób odzwierzęcych i odzwierzęcych czynników chorobotwórczych, badanie zwierząt rzeźnych oraz produktów pochodzenia zwierzęcego, sprawowanie nadzoru nad bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym nad przestrzeganiem wymogów weterynaryjnych w trakcie ich produkcji i wprowadzania na rynek oraz monitorowanie substancji niedozwolonych (w tym pozostałości chemicznych, biologicznych oraz produktów leczniczych) i skażeń promieniotwórczych u zwierząt.
Niniejszy podręcznik akademicki jest przeznaczony dla studentów kierunku weterynaria, najczęściej jako pomoc dydaktyczna do przedmiotów związanych z szeroko rozumianą weterynaryjną ochrona zdrowia publicznego (higiena zwierząt rzeźnych i mięsa, higiena produktów pochodzenia zwierzęcego, ochrona zdrowia publicznego w stanach zagrożeń oraz administracja weterynaryjna).
Książka może też być pomocna dla studentów innych kierunków (zootechnika, technologia żywności), na których realizowana jest tematyka związana z ochroną zdrowia zwierząt hodowlanych i produkcją żywności pochodzenia zwierzęcego.
Podręcznik składa się z czterech rozdziałów. W pierwszym zaprezentowano podstawowe dane z zakresu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności. Drugi poświęcono badaniu i ocenie zwierząt rzeźnych i mięsa oraz zagrożeniom biologicznym w żywności pochodzenia zwierzęcego.
Autorzy tego rozdziału postanowili przybliżyć czytelnikowi w najbardziej przystępny i użyteczny sposób zagadnienia związane z pracą urzędowych lekarzy weterynarii, dlatego w tej części podręcznika schemat organizacji uboju opisano dla każdego gatunku zwierząt rzeźnych oddzielnie.
W trzecim rozdziale zaprezentowano kryteria weterynaryjno-sanitarne przy produkcji mleka spożywczego. Ostatni rozdział poświęcono pokaźnym zagadnieniom związanym z funkcjonowaniem administracji weterynaryjnej w aspekcie ochrony zdrowia publicznego.
Autorzy mają nadzieję,postępowa forma publikacji elektronicznej będzie dużym udogodnieniem dla Czytelnika. Poniższa e-książka łączy nie tylko tekst z multimediami,dodatkowo gromadzi funkcje interaktywne (zakładki, hiperłącza), które ułatwią przeszukiwanie określonych treści w książce, a także w Internecie.
Przy tworzeniu podręcznika wykorzystaliśmy nie tylko naszą wiedzę akademicką, lecz także bogate, wieloletnie doświadczenie praktyczne, zdobyte podczas pracy w organach Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej.