Wegetarianizm to sposób odżywiania się polegający na wyłączeniu z diety mięsa, ryb i wszelkich lub tylko niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego, jak na przykład mleko czy jaja. Stosowanie tej diety zapewn: 1.Niższa wartość energetyczna w kontraście do diet klasycznych.
Badania wykazują, iż osoby stosujące ten model żywienia mają mniejszą masę ciała, dobre BMI – w kontraście do osób stosujących dietę tradycyjną. 2. Większa zawartość węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego,wynikająca ze spożycia warzyw, owoców, a także produktów zbożowych.
3. Zwiększony udział nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), wynikający z pokaźniejszego spożycia orzechów, nasion i tłuszczy roślinnych albo rybich. 4. Większa podaż antyoksydantów – substancji mających działanie przeciwzapalne.
5. Brak lub nieznaczna zawartość cholesterolu, z którego wysokim poziomem związane jest szerokie ryzyko chorób układu krążenia. 6. Odpowiednia liczba potasu i sodu. 7. Powiększona podaż witaminy C, wynikająca z większego spożycia warzyw i owoców.