Zdrowe odżywianie nie musi dużo kosztować! starczy, że sięgniemy po polskie super produkty, pełne witamin, antyoksydantów, związków mineralnych, zamiast szukać po sklepach ich egzotycznych odpowiedników...
Superfoods to produkty naturalne, nieprzetworzone, które wykazują niezwykłe parametry w zapobieganiu i leczeniu licznych schorzeń, m.in. Cukrzycy, chorób układu nerwowego albo krążenia, a także wielu nowotworów. Superfoods posiadają swoich zagorzałych orędowników wśród miłośników zdrowego odżywiania. Ale są też osoby, które podchodzą do nich sceptycznie, jako do kolejnej nowinki, przejściowej mody. Ta książka jest dla jednych i drugich.
Pierwsi dowiedzą się, iż wcale nie trzeba poszukiwać egzotycznych produktów. Okazuje się, iż to co najkorzystniejsze, mamy tuż pod ręką. Superfoods można bowiem zbierać w polskich lasach, wykopywać z grządek, hodować na parapecie.
Drudzy przekonają się, że niezwykłe właściwości tych produktów potwierdzone są licznymi badaniami naukowymi, a w dodatku od wieków wykorzystywane są w polskiej kuchni i naturalnej medycynie.
Małgorzata Różańska jest specjalistką do spraw żywienia człowieka, prowadzi poradnię dietetyczną. W książce opisuje produkty i podpowiada, jak najlepiej wykorzystać zbawienne właściwości super żywności. Dzieli się z Czytelnikiem swoją miłością do zdrowego żywienia i na podstawie własnego doświadczenia podsuwa pomysły, jak za pomocą niewyszukanych potraw wprowadzić zdrowie do swego menu, czego dowodem są liczne przepisy