Tytuł Dieta seniora Autor Anna Kołłajtis-Dołowy Język polski Wydawnictwo PZWL ISBN 978-83-200-5787-4 Rok wydania 2019 Wydanie 1 ilość stron 250 Format mobi, epub Spis treści Wprowadzenie 9 Część I Zrozumieć starość 13 1. Czym jest starzenie się organizmu? 15 2. Kiedy zaczyna się starość 18 3. Starzenie się społeczeństwa 20 4. Postrzeganie starości 22 4.1. Starość w subiektywnej ocenie osób po 60. Roku życia 22 4.2. Osoby starsze w percepcji ludzi młodych 25 5. Teorie starzenia się 29 5.1. Teoria zegarowa 29 5.2. Teoria błędów Orgela 30 5.3. Teoria wiązań krzyżowych 30 5.4. Teoria immunologiczna 31 5.5. Teoria wolnych rodników 32 6. Co zmienia proces starzenia? 33 6.1. Układ pokarmowy 35 6.2. Układ oddechowy 36 6.3. Układ sercowo-naczyniowy 36 6.4. Układ moczowy 37 6.5. Układ niepodatnościowy 37 6.6. Układ ruchu 37 6.7. Układ nerwowy 38 6.8. Układ hormonalny 38 6.9. Narządy wzroku i słuchu 38 6.10. Skóra 39 6.11. Nowotwory 40 7. Wybrane problemy zdrowotne seniorów 41 7.1. Szerokie zespoły geriatryczne 41 7.2. Syndrom słabości 43 Część II Dieta seniora 45 8. Znaczenie pożywienia w podeszłym wieku 47 8.1. Psychologiczne znaczenie żywności 47 8.2. Biologiczne znaczenie pożywienia 49 9. Co wpływa na sposób odżywiania ludzi starszych? 52 10. Zwyczaje żywieniowe osób starszych 55 11. Stan odżywienia 58 11.1. Co wpływa na stan odżywienia osób starszych? 58 11.2. Pomiary antropometryczne 60 11.3. Wskaźnik WHR 64 11.4. Badanie składu ciała 65 11.5. Badania biochemiczne 66 11.6. Kwestionariusze oceny stanu odżywienia 67 12. Niedożywienie 69 12.1. Typy niedożywienia 70 12.2. Jak rozpoznać niedożywienie? 72 12.3. Test na ryzyko niedożywienia 73 12.4. Lista kontrolna 75 12.5. Konsekwencje niedożywienia 78 12.6. Postępowanie dietetyczne u chorych niedożywionych 80 12.7. Zespół ponownego odżywienia 84 12.8. Zaburzenia łaknienia – metody na udoskonalenie apetytu 85 13. Bilans energetyczny w podeszłym wieku 88 13.1. Podstawowa przemiana materii 89 13.2. Dzienne zapotrzebowanie energetyczne 91 13.3. Rozkład energii na posiłki 95 14. Komponenty odżywcze w diecie seniora 96 14.1. Białka 96 14.2. Tłuszcz 98 14.3. Węglowodany 100 14.4. Błonnik pokarmowy 101 14.5. Witaminy 104 14.6. Elementy mineralne 110 14.7. Flawonoidy, karotenoidy, fitosterole 114 15. Ogólne zasady żywienia osób po 60. Roku życia 116 15.1. Dziesięć najważniejszych zasad zdrowego odżywiania osób starszych 117 15.2. Zasada 5U 119 15.3. Piramida żywieniowa dla osób starszych 120 16. Przegląd grup produktów spożywczych 121 16.1. Produkty zbożowe 121 16.2. Warzywa i owoce 122 16.3. Mleko i produkty mleczne 123 16.4. Mięso, ryby, jaja126 16.5. Tłuszcze jadalne 129 17. Woda 130 17.1. Rola wody w starzejącym się organizmie 130 17.2. Skutki odwodnienia organizmu 132 17.3. Zapotrzebowanie na wodę 133 18. Higiena i bezpieczeństwo żywności 136 18.1. Podstawowe zasady przechowywania żywności 137 18.2. Rozkład produktów w lodówce 141 19. Jadłospis seniora 143 19.1. Śniadanie 143 19.2. Drugie śniadanie 144 19.3. Obiad 145 19.4. Podwieczorek 146 19.5. Kolacja 146 19.6. Przykładowe jadłospisy 147 20. Jak zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe 162 20.1. Ocena sposobu żywienia 163 20.2. Edukacja żywieniowa osób starszych 167 21. Żywność poręczna 169 21.1. Probiotyki 172 21.2. Prebiotyki 174 22. Suplementacja diety seniora 175 23. Interakcje leków z żywnością 179 23.1. Wchłanianie 180 23.2. Metabolizm 181 23.3. Interakcje leków z alkoholem 182 24. Charakterystyka wybranych diet 184 24.1. Dieta podstawowa 184 24.2. Dieta prosto strawna 185 24.3. Diety o zmodyfikowanej konsystencji 194 Część III Żywienie w przeróżnych jednostkach chorobowych 205 25. Choroby przewodu pokarmowego 207 25.1. Jama ustna i przełyk 207 25.2. Choroba refluksowa 215 25.3. Ostry i przewlekły nieżyt żołądka 219 25.4. Choroba wrzodowa 222 25.5. Nieżyt jelit 225 25.6. Zaparcia nawykowe 231 25.7. Wzdęcia 238 25.8. Zespół jelita drażliwego 240 25.9. Nieswoiste choroby zapalne jelit243 26. Choroby wątroby 248 27. Choroby dróg żółciowych 253 27.1 Zapalenie pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych 253 27.2. Kamica żółciowa 255 28. Choroby zapalne trzustki 258 28.1. Ostre zapalenie trzustki 258 28.2. Przewlekłe zapalenie trzustki 260 29. Choroby metaboliczne 263 29.1. Cukrzyca i insulinooporność 263 29.2. Dna moczanowa 272 29.3. Otyłość osób starszych 274 30. Choroby serca i naczyń 285 30.1. Miażdżyca i choroba niedokrwienna serca 285 30.2. Nadciśnienie tętnicze 293 31. Udar mózgu 298 32. Choroby nerek i dróg moczowych 301 32.1. Kłębuszkowe zapalenie nerek 302 32.2. Przewlekła choroba nerek 304 32.3. Kamice układu moczowego 312 32.4. Nietrzymanie moczu 315 33. Choroby układu ruchu 321 33.1. Osteoporoza 321 33.2. Sarkopenia 324 34. Aktywność fizyczna w podeszłym wieku 331 34.1. Znaczenie aktywności ruchowej osób starszych331 34.2. Cechy treningu zdrowotnego 333 34.3. Programy rekreacji ruchowej dla seniorów 336 35. Choroby nowotworowe 341 35.1. Żywieniowe czynniki ryzyka nowotworów 341 35.2. Leczenie onkologiczne w podeszłym wieku 343 35.3. Postępowanie żywieniowe w czasie leczenia onkologicznego 346 36. Choroby neurodegeneracyjne 350 36.1. Choroba Parkinsona 350 36.2. Choroba Alzheimera356 36.3. Demencja 357 37. Żywienie w okresie okołooperacyjnym 367 37.1. Żywienie przed planowanym zabiegiem 368 37.2. Żywienie po zabiegach chirurgicznych 370 38. Żywienie osób ze stomią 372 Piśmiennictwo 378 Skorowidz 389