Nanotechnologia jest jedną z najszybciej i burzliwie rozwijających się dziedzin nauki i technice, w tym nanotechnologii żywności i kosmetyków. W ubiegłym roku, nanotechnologia przyniosła dochód sięgający ponad trylion dolarów amerykańskich. W zyskach przoduje inżynieria materiałowa i przemysł elektroniczny, a dalej przemysł farmaceutyczny, produkcja chemikaliów, zagospodarowanie przestrzeni kosmicznej, produkcja narzędzi, opieka zdrowotna i prace nad samorozwojem. Zatem nanotechnologia jest uważana za siłę napędową światowej ekonomii. Na rozwiązaniach nanotechnologicznych może skorzystaćtechnika żywności i kosmetyków. Niniejsza książka demonstruje już znane jak też możliwe wykorzystania nanotechnologii produkcji żywności począwszy od rolnictwa i chowu zwierząt po gotowe produkty spożywcze oraz omawia kosmetyki kolejnej generacji wykorzystujące zdobycze nanotechnologii. Książka ta skierowana jest do czytelników o średnim innowacyjniu wiedzy z dziedziny nauk ścisłych i technologii. Może więc ona uzupełniać inne, istniejące już na rynku monografie na bardziej innowacyjnym poziomie. Autor - prof. Zw. Piotr Tomasik