Lektyny – gorąca dyskusja
ROŚLINY NAS NIE LUBIĄ
Tak rośliny chronią się przed swoimi wrogami
odcienie, włoski, goryczka i inne mechanizmy obronne
w dodatku rośliny się komunikują
Znaczenie wtórnych substancji roślinnych
Złe dla zwierząt, korzystne dla nas?
Przegląd składników antyodżywczych
Lektyny i ich działanie
Jak lektyny oddziałują na organizmy
Mdłości, gorączka i inne objawy zatrucia
Jakie choroby powodują lektyny
Bariera jelitowa i zespół nieszczelnego jelita
Choroby autoimmunologiczne i ich związek z lektynami
Życie wolne od lektyn – tak czy nie?
Pozytywne opisy doświadczeń pozostawiają nadzieję
LEKTYNY W NASZYCH PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH
Wolne od lektyn i zawierające lektyny produkty spożywcze
Warzywa i rośliny strączkowe
Soja i produkty sojowe
Samodzielnie przygotowane chipsy z pasternaku
Sałata
Algi
Owoce
Zboża i produkty zbożowe
Orzechy i nasiona
Mięso, ryby i owoce morza
Mleko i produkty mleczne
Samodzielnie przygotowany jogurt kokosowy
Zioła i przyprawy
Tłuszcze i oleje
Dodatki, słodycze, cukier i słodziki
W ten sposób można unieszkodliwić lektyny
Możliwość 1. Namaczanie
Możliwość 2. Gotowanie w szybkowarze
Możliwość 3. Wystarczająco długie gotowanie
Możliwość 4. Pozwolenie na kiełkowanie
Możliwość 5. Obieranie
Możliwość 6. Fermentowanie
Tak samodzielnie sfermentujesz warzywa
PLAN 4-TYGODNIOWY
Przygotowanie na wolny od lektyn plan żywienia
Protokół żywienia
Produkty spożywcze i napoje
Wskazówki na temat przekazanych ilości
Objawy, dolegliwości i odczucia
Twój osobisty protokół żywienia
Plan 4-tygodniowy i jego zastosowanie
Tydzień 1.
Tydzień 2.
Tydzień 3.
Tydzień 4.
PRZEPISY
Śniadanie
Obiad
Kolacja
O Autorach