Tytuł Celiakia Autorzy Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski Język polski Wydawnictwo PZWL ISBN 978-83-200-5796-6 Rok wydania 2005 Warszawa Wydanie 1 ilość stron 108 Format mobi, epub Spis treści Wprowadzenie - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski 7 Co to jest celiakia? - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski 9 Częstość występowania celiakii w populacji - Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek 11 Jakie są objawy kliniczne celiakii? - Mirosław Jarosz 13 Jak potwierdzić rozpoznanie celiakii? - Mirosław Jarosz 16 Objawy kliniczne 16 Badania laboratoryjne 19 Badania histopatologiczne 20 Inne odchylenia w badaniach laboratoryjnych 21 Leczenie celiakii - Mirosław Jarosz 22 Rokowania - Mirosław Jarosz 24 Produkty spożywcze zawierające gluten - Regina Wierzejska 26 Charakterystyka glutenu i innych białek zbożowych 26 Gluten w środkach spożywczych 30 Wykaz produktów spożywczych zawierających gluten 34 Produkty spożywcze bezglutenowe - Regina Wierzejska, Anna Taraszewska 37 Charakterystyka zbóż bezglutenowych 37 oczekiwania dotyczące bezglutenowych produktów spożywczych 52 Produkcja żywności bezglutenowej - regulacje prawne 56 poręczne zalecenia i wskazówki dotyczące układania diety w celiakii - Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik 59 Jak wybierać trafne produkty i układać jadłospis? 59 Co na śniadanie? 64 Co na obiad? 65 Przykładowe jadłospisy dla osób z celiakią - Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik 66 Sezon letnio-jesienny 66 Sezon zimowo-wiosenny 80 Niedobór witamin i części mineralnych w celiakii - Anna Taraszewska 93 Leki a dieta bezglutenowa - Anna Taraszewska, Wioleta Respondek 98 Piśmiennictwo 105