Zdjęcia biochemia. podręcznik dla studentów medycznych studiów licencjackich, AZ#F2FD21AFEB/DL-ebwm/mobi
E-booki
Dostępność:Do kupienia
Biochemia. podręcznik dla studentów medycznych studiów licencjackich, AZ#F2FD21AFEB/DL-ebwm/mobi (Kazimierz Pasternak)
Do kupienia w: Marka: Kazimierz Pasternak
62,46 zł
Idź do sklepuSuper oferta
Skrócony opis produktu
Tytuł Biochemia. Podręcznik dla studentów medycznych studiów licencjackich Autor Kazimierz Pasternak Język polski Wydawnictwo PZWL ISBN 978-83-200-5731-7 Rok wydania 2013 Warszawa Wydanie 1 ilość...
Prezentowany w naszejporownywarce artykuł biochemia. podręcznik dla studentów medycznych studiów licencjackich, AZ#F2FD21AFEB/DL-ebwm/mobi możesz nabyć w TaniaKsiazka.pl w wartej rozważenia cenie 62,46 zł. Promocja ta jest wynikiem kompleksowych analiz ogromnej liczby sklepów oraz hurtowni w naszej bazie.
Podstawowe cechy
ISBN
9788320057317
Autor
Kazimierz pasternak
Sprawdź promocyjne oferty na biochemia. podręcznik dla studentów medycznych studiów licencjackich, AZ#F2FD21AFEB/DL-ebwm/mobi
Prezentujemy listę promocyjnych ofert na biochemia. podręcznik dla studentów medycznych studiów licencjackich, AZ#F2FD21AFEB/DL-ebwm/mobi jakie udało się odszukać. Zobacz oferty, warunki darmowej i ekspresowej dostawy, a także opinie o produkcie:
biochemia. podręcznik dla studentów medycznych studiów licencjackich, AZ#F2FD21AFEB/DL-ebwm/mobi (sklep TaniaKsiazka.pl)
62,46 zł
Idź do sklepuSuper oferta
Pokaż wszystkie oferty (1)
Informacje na temat obowiązujących cen i dostępności produktu użyte w klasyfikacji są synchronizowane prawie w czasie rzeczywistym.
Pełny opis produktu
Tytuł Biochemia. Podręcznik dla studentów medycznych studiów licencjackich Autor Kazimierz Pasternak Język polski Wydawnictwo PZWL ISBN 978-83-200-5731-7 Rok wydania 2013 Warszawa Wydanie 1 liczba stron 236 Format mobi, epub Spis treści Słowo wstępne 5 WPROWADZENIE 15 Podstawowe pojęcia chemiczne wykorzystywane w biochemii 15 Rozdział 1. KOMÓRKA 17 Błona komórkowa 17 Jądro komórkowe 19 Mitochondria 19 Rybosomy 20 Siateczka endoplazmatyczna 20 Lizosomy 20 Peroksysomy 20 Rozdział 2. AMINOKWASY 23 Ogólne przemiany aminokwasów 27 Pula wolnych aminokwasów 27 Losy grupy aminowej 27 proces mocznikowy 29 Losy grupy karboksylowej 30 Przemiany szkieletów węglowych 31 Przemiana szczegółowa fenyloalaniny i tyrozyny 32 Przemiana szczegółowa metioniny i cysteiny 33 Aminokwasy dostarczające fragmentów jednowęglowych 33 Udział aminokwasów w innych reakcjach metabolicznych 33 Bloki metaboliczne w przemianach aminokwasów 35 Rozdział 3. PEPTYDY, BIAŁKA 39 Oligopeptydy 39 Polipeptydy 40 Białka 40 Białka 40 atrybuty białek 41 Metody rozdziału białek 43 Trawienie białek 45 Wchłanianie aminokwasów 45 Biologiczna rola białek 46 Bilans azotowy 46 Rozdział 4. KWASY NUKLEINOWE 47 Nukleotydy 47 Budowa kwasów nukleinowych 49 DNA 49 RNA 49 Informacja genetyczna 50 Przekazywanie danych genetycznej do komórek potomnych 50 Przekazywanie informacji genetycznej do cytoplazmy 51 Biosynteza białka 52 Modyfikacje potranslacyjne 53 Rozdział 5. ENZYMY 55 Wpływ temperatury na aktywność enzymów 56 Wpływ odczynu środowiska na aktywność enzymów 57 Wpływ stężenia substratu i stężenia enzymu na prędkość reakcji enzymatycznej 57 Wpływ aktywatorów i inhibitorów na aktywność enzymów 58 Aktywność enzymów 59 Klasyfikacja enzymów 59 Oksydoreduktazy 60 Transferazy 60 Hydrolazy 60 Liazy 61 Izomerazy 61 Syntetazy (ligazy) 61 Rozdział 6. KOENZYMY 63 Rozdział 7. WĘGLOWODANY 69 Cukry proste 69 Cukry złożone 71 atrybuty cukrów 72 Trawienie i wchłanianie węglowodanów 72 Wchłanianie węglowodanów 73 Transport glukozy do komórki 73 Rola węglowodanów 73 Przemiana glukozy 74 Główne procesy przemian cukrów 74 Glikoliza 75 Glukoneogeneza 78 proces pentozowy 79 Glikogeneza 81 Glikogenoliza 81 Glikogenozy 82 Synteza laktozy 82 Przemiana fruktozy 83 Regulacja hormonalna poziomu glukozy we krwi 84 Rozdział 8. TŁUSZCZE 85 Tłuszcze właściwe 85 Tłuszcze złożone 87 Steroidy 88 Woski 88 Trawienie i wchłanianie tłuszczów 88 Lipoproteiny osocza 90 Zaburzenia przemiany lipoprotein 90 Spalanie kwasów tłuszczowych 91 Aktywacja 91 Transport do mitochondrium 91 cykl /3-oksydacji 92 Bilans energetyczny /3-oksydacji 92 Synteza kwasów tłuszczowych 93 Powstawanie nienasyconych kwasów tłuszczowych 94 Synteza tłuszczu właściwego 94 Synteza tłuszczu właściwego z glukozy 96 Synteza tłuszczów złożonych 96 Lipidozy (choroby spichrzeniowe lipidów) 98 Synteza cholesterolu 98 Rozdział 9. Składniki MINERALNE 101 Makropierwiastki 101 Mikropierwiastki i pierwiastki małe 102 Rozdział 10. Kabel POKARMOWY 105 Soki trawienne przewodu pokarmowego 105 Ślina 105 Sok żołądkowy 105 Sok trzustkowy 106 Żółć 107 Krążenie jelitowo-wątrobowe 107 Rozdział 11. UTLENIANIA BIOLOGICZNE 109 Łańcuch oddechowy 109 Teorie oksydacyjnej fosforylacji 111 Związki rozprzęgające oksydatywną fosforylację 111 Inhibitory łańcucha oddechowego 112 proces Krebsa 112 Reakcje procesu Krebsa 112 Oksydatywna dekarboksylacja a-ketoglutaranu 113 Cukrzyca 113 Cukrzyca młodzieńcza 114 Cukrzyca starcza 114 Zaburzenia metaboliczne w cukrzycy 114 Synteza ciał ketonowych 115 Aktywacja acetooctanu 116 Rozdział 12. WITAMINY 117 Podział witamin 120 WITAMINY ROZPUSZCZALNE W TŁUSZCZACH 121 Witamina A 121 Witamina D 123 Witamina E 125 Witamina K 126 Witamina F 128 WITAMINY ROZPUSZCZALNE W WODZIE 129 Witamina C 129 Witamina B1 131 Witamina B2 (witamina G) 133 Witamina B6 134 Witamina PP (witamina B3) 136 Kwas foliowy (witamina M) 137 Witamina B12 139 Witamina H 140 Kwas liponowy 141 Kwas pantotenowy (witamina B5) 142 Kwas paraaminobenzoesowy 143 Inozytol 144 WITAMINY KONTROWERSYJNE 145 Witamina B15 145 Witamina B17 146 Cholina 147 Witamina P 148 Witamina Q10 148 Witamina B13 150 Witamina T 150 Witamina U 150 Rozdział 13. HORMONY 151 Mechanizm działania hormonów 151 Hormony podwzgórza 152 Neurotransmittery 153 Hormony przysadki mózgowej 155 Tarczyca 157 Przytarczyce 160 Trzustka 161 Hormony wydzielane poprzez nadnercza 163 Rdzeń nadnerczy 165 Hormony płciowe kobiece 166 Hormonalna regulacja cyklu miesiączkowego 168 Hormonalne środki antykoncepcyjne 168 Hormony płciowe męskie 169 Hormony tkankowe 169 Rozdział 14. SKŁAD prawidłowEJ DIETY CZŁOWIEKA 171 Białka 171 Węglowodany 171 Tłuszcze 171 komponenty mineralne 172 Witaminy 172 Bilans energetyczny 173 Rozdział 15. KREW 175 Erytrocyty 175 Glikoliza w erytrocytach 175 Synteza hemu 176 Hemoglobina 176 Hemoglobinopatie 177 Degradacja hemoglobiny 178 Żółtaczki 178 Leukocyty 179 Trombocyty 179 Osocze 179 komponenty osocza ekologiczne 179 składniki osocza nieorganiczne 179 Białka osocza 180 Krzepnięcie krwi 180 Fibrynoliza 181 Transport gazów przez krew 181 W tkankach 182 W płucach 182 Efekt Bohra 183 Bufory krwi 183 Rozdział 16. MIĘŚNIE 185 Mięśnie poprzecznie prążkowane 185 Synteza kreatyny 185 Mięśnie gładkie 186 Rozdział 17. TKANKA ŁĄCZNA 187 Struktury ścięgniste 187 Kości 187 Rozdział 18. GOSPODARKA FOSFORANOWO-WAPNIOWA 189 Kalcytonina 190 Parathormon 191 Witamina D 191 Rozdział 19. OSTEOPOROZA 193 Osteoporoza pierwotna 193 Osteoporoza wtórna 194 Rozdział 20. TKANKA NERWOWA 195 Przewodzenie nerwowe 195 Synapsy 196 Centralny układ nerwowy 196 Rozdział 21. WĄTROBA 197 Białka 197 Tłuszcze 197 Węglowodany 197 Procesy detoksykacji 198 Utlenianie i redukcja 198 Metylacja, acetylacja 198 Sprzęganie 198 Synteza 199 Rozdział 22. NERKA 201 Kanalik kręty I rzędu 201 Kanalik kręty II rzędu 201 Wydalanie amoniaku 202 Zakwaszanie moczu 202 Działanie hormonów 202 Mocz fizjologiczny 203 Próg nerkowy 203 Klirens nerkowy 204 Mocz patologiczny 204 Białko 204 Krew 205 Cukier 205 Ciała ketonowe 205 Bilirubina 206 Rozdział 23. GOSPODARKA WODNO-ELEKTROLITOWA 207 Bilans wodny 207 Rozdział 24. RÓWNOWAGA KWASOWO-ZASADOWA 209 Kwasica oddechowa 209 Kwasica metaboliczna 210 Zasadowica oddechowa 210 Zasadowica metaboliczna 210 Rozdział 25. CZĘŚĆ DOŚWIADCZALNA 211 Zasady bezpieczeństwa w laboratorium 211 Ogólne zasady pracy w laboratorium: 211 Aminokwasy, peptydy 212 Reakcja biuretowa (Piotrowskiego) 212 Reakcja ksantoproteinowa 212 Reakcja Millona 212 Reakcja cystynowa 213 Reakcje z solami miedzi (jonami Cu2+) 213 Białka 214 Działanie wysokiej temperatury 214 Działanie soli metali ciężkich 214 Działanie silnych kwasów 214 Działanie rozpuszczalników ekologicznych 214 Wysalanie 215 Dializa 215 Charakterystyka białka złożonego - mucyny 216 Enzymy 216 Badanie warunków działania amylazy 216 Węglowodany 219 Reakcja Molischa 219 Reakcja Fehlinga 219 Reakcja Nylandera 220 Reakcja Barfoeda 220 Reakcja Seliwanowa 220 Reakcja z jodem 221 Hydroliza skrobi 221 Tłuszcze 222 Rozpuszczalność tłuszczów 222 Próba akroleinowa na glicerol 222 Wykrywanie cholesterolu 223 Enzymatyczne trawienie tłuszczów 223 liczba kwasoty 224 Hormony, witaminy, komponenty mineralne 224 Wykrywanie androsteronu (reakcja Zimmermanna) 224 Ilościowe oznaczanie witaminy C 224 Ilościowe oznaczanie wapnia 225 Ilościowe oznaczanie magnezu w materiale biologicznym 225 Trawienie 226 Wykrywanie komponentów żółci 226 Wykrywanie cholesterolu 227 Oznaczanie aktywności amylazy linowej (metoda Vohlgemutha) 227 Oznaczanie kwasoty soku żołądkowego 227 Badanie deficytowego soku żołądkowego 228 Krew 228 Wykrywanie niektórych komponentów krwi 228 Ilościowe oznaczanie białka całkowitego w ascetycznicy krwi 229 Oznaczanie kwasu moczowego 230 Ilościowe oznaczanie glukozy metodą enzymatyczną 230 Ilościowe oznaczanie mocznika 231 Mocz fizjologiczny 231 Wykrywanie elementów nieorganicznych moczu 231 Wykrywanie elementów naturalnych moczu 232 Mocz patologiczny 233 Białko w moczu (proteinuria) 233 Cukier w moczu (glukozuria) 233 Wykrywanie ciał ketonowych 233 Wykrywanie bilirubiny 234 Wykrywanie krwi 234 Rozdział 26. ZAGADNIENIA Z BIOCHEMII 235
Parametry
ISBN
9788320057317
Autor
Kazimierz pasternak
Wydawnictwo
Pzwl
Ilość stron
236
Rok wydania
2013
Kategoria
E-booki
Producent
Kazimierz Pasternak
Opinia użytkowników
-
Opinie oraz Recenzje
Marta K.
26.11.2024
Wysłana recenzja / opinia produktu Kazimierz Pasternak ułatwic decyzję zakupową innym odwiedzającym
Jeśli tylko skorzystać z oferowanego produktu biochemia. podręcznik dla studentów medycznych studiów licencjackich, AZ#F2FD21AFEB/DL-ebwm/mobi wyślij swoją opinię i ocenę. Napisz jakie są Twoje z użytkoania, czy rekomendujesz produkt oraz czy relacja cena / jakość jest dla Ciebie na satysfakcjonującym poziomie.