Zdjęcia food and drink in the household of english nobility in the 15th and 16th centuries. procurement - preperation - service and consumption
E-booki
Dostępność:Do kupienia
Food and drink in the household of english nobility in the 15th and 16th centuries. procurement - preperation - service and consumption (Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie)
Do kupienia w: Marka: Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie
45,60 zł
Idź do sklepuSuper oferta
Skrócony opis produktu
Tytuł Food and Drink in the Household of English Nobility in the 15th and 16th Centuries. Procurement - Preperation - Service and Consumption Autor Andrzej K. Kuropatnicki Język angielski...
Prezentowany artykuł food and drink in the household of english nobility in the 15th and 16th centuries. procurement - preperation - service and consumption możesz nabyć w TaniaKsiazka.pl w świetnej cenie 45,60 zł. Promocja ta jest rezultatem zbiorczych porównan olbrzymiej liczby sklepów w internecie.
Podstawowe cechy
ISBN
9788372716897
Autor
Andrzej k. kuropatnicki
Sprawdź promocyjne oferty na food and drink in the household of english nobility in the 15th and 16th centuries. procurement - preperation - service and consumption
Prezentujemy listę promocyjnych ofert na food and drink in the household of english nobility in the 15th and 16th centuries. procurement - preperation - service and consumption jakie udało się odszukać. Zobacz oferty, warunki darmowej i ekspresowej dostawy, a także opinie o produkcie:
food and drink in the household of english nobility in the 15th and 16th centuries. procurement - preperation - service and consumption (sklep TaniaKsiazka.pl)
45,60 zł
Idź do sklepuSuper oferta
Pokaż wszystkie oferty (1)
Dane na temat cen i dostępności produktów zastosowane w prezentowanym rankingu pobierane są niemal bez żadnych opóźnień.
Pełny opis produktu
Tytuł Food and Drink in the Household of English Nobility in the 15th and 16th Centuries. Procurement - Preperation - Service and Consumption Autor Andrzej K. Kuropatnicki Język angielski Wydawnictwo Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie ISBN 978-83-7271-689-7 Rok wydania 2012 Kraków liczba stron 518 Format pdf Spis treści List of Illustrations 9 Acknowledgements 11 Introduction 13
Chapter I. English Society in the Fifteenth and Sixteenth Centuries 35 1.1. The Household Structure 36 1.2. English Society in the Late Medieval and Early Modern Periods 36 1.3. Views on Medieval Society 38 1.4. Nobilitas Major 41 1.5. Nobilitas Minor 46 1.6. Gentility and Service 50 1.7. Livery and Maintenance 53 1.8. Social Changes 56 1.9. Noble Education 59 1.10. Etiquette and Manners 64
Chapter II. The Houses of Nobilitas Major and Nobilitas Minor 72 2.1. Medieval Residences 72 2.2. Architectural Changes 77 2.2.1. Stokesay Castle 78 2.2.2. Bodiam Castle 79 2.2.3. Tattershall Castle 81 2.2.4. Wingfield Manor 81 2.2.5. Great Chalfield Manor 82 2.2.6. Gainsborough Old Hall 83 2.2.7. Thornbury Castle 85 2.3. Italian Renaissance Influences 86 2.4. New Style Residences 87 2.5. The Great Hall 89 2.6. Great Hall Furnishings 93 2.7. Towards More Privacy 97 2.8. The Kitchen 100 2.9. The Lodgings 104 2.10. The Banqueting House 105 2.11. The Garden 108 2.12. The Orchard 112
Chapter III. The Household Organisation 114 3.1. Household Size 114 3.2. Household Members 117 3.3. Chief Household Officers 120 3.4. Household Demesne Supplies 125 3.5. Food Purchase 128 3.5.1. Sir Thomas Paget’s Household 128 3.5.2. Lady Alice de Bryene’s Household 129 3.5.3. Sir Edward Don’s Household 130 3.5.4. Sir William Petre’s Household 133 3.5.5. The Willoughby Household’s Meat Provisioning 135 3.5.6. Henry Algernon Percy’s Household 136 3.6. Purchase of Cloth 137 3.7. Time-Based System of Purchasing 138 3.8. Storage of Supplies 139 3.8.1. The Garner 139 3.8.2. The Cellar 139 3.8.3. The Buttery 140 3.8.4. The Pantry 141 3.8.5. The Larder 142 3.9. The Office of the Kitchen 143 3.9.1. Kitchen-Related Offices 143 3.9.2. Kitchen Staff 146 3.9.3. Kitchen Furnishings 149 3.9.4. Kitchen Utensils 150 3.10. Brewing and Baking 155 3.10.1. The Brewhouse 156 3.10.2. The Bakehouse 158
Chapter IV. Household Books and Records. Dietary and Cookery Books 161 4.1. Sources 162 4.2. Types of Household Accounts 163 4.3. Rationale for Keeping Accounts 164 4.4. Other Household Documents 166 4.5. Content of Account Books 166 4.5.1. Household Accounts of Dame Alice de Bryene 169 4.5.2. Household Accounts of Sir Thomas Paget 171 4.5.3. Household Accounts of Sir Edward Don 173 4.5.4. Household Accounts of Sir William Petre 176 4.5.5. Household Accounts of Robert Dudley 178 4.5.6. Household Accounts of Sir William Cecil 181 4.5.7. Household Accounts of Richard Bertie and Duchess of Suffolk 182 4.6. Cookery Books 185 4.7. Books of Secrets and the Books on Husbandry 195 4.8. Herbals 196
Chapter V. The Food of English Noblemen 198 5.1. Bread 199 5.2. Pottage 207 5.3. Sauces 211 5.4. Meat 214 5.5. Fowl 227 5.6. Fish 233 5.7. Dairy Produce 239 5.8. Spices 243 5.9. Vegetables and Fruit 254
Chapter VI. The Beverages of English Noblemen 261 6.1. Water 262 6.2. Milk 263 6.3. Ale and Beer 266 6.4. Wine 274 6.5. Distillates 287 6.6. Cider 293 6.7. Mead 295
Chapter VII. The Theoretical Bases for Food and Cookery 298 7.1. The Theory of Humours 299 7.1.1. The Humours 302 7.1.2. Temperaments 304 7.2. Healthy Eating 308 7.3. Dietary Literature 313 7.4. Religious Strictures 318 7.5. Feasts 324 7.6. The Humoral Balance of Dishes; Recipe Analysis 329 7.6.1. Roasted Salmon in Sauce 330 7.6.2. Tench in Sauce 331 7.6.3. Frumenty with Venison 333 7.6.4. Mawmeny 334 7.6.5. Crustarde 335 7.6.6. Chicken Endored 336 7.6.7. Baked Quinces 337 7.6.8. Roasted Venison 338 7.6.9. Roasted Crane 339 7.6.10. Hippocras 340
Chapter VIII. Eating in the Great Hall 342 8.1. Feast Planning 343 8.2. Food Ritual 344 8.3. Great Hall Organisation 346 8.4. The Great Hall Preparation 348 8.5. Rituals in the Great Hall 356 8.6. The Serving Order of Dishes 363 8.7. The Subtleties 366 8.8. Voiding the Tables 368 8.9. Banquetting Stuffe 369 8.10. Entertainment at Feasts 374 8.11. Table Manners 375
Conclusion 382 Bibliography 390 Appendix 1 The Household Accounts Used 421 Appendix 2 Weights and Measures 427 Appendix 3 Selected Humoral Qualities 432 Appendix 4 A Glossary of Medieval and Renaissance Household Terms 440 Appendix 5 A Glossary of Medieval and Renaissance Culinary Terms 452 Appendix 6 Selected Menus 475 Index 496
Parametry
ISBN
9788372716897
Autor
Andrzej k. kuropatnicki
Wydawnictwo
Uniwersytet pedagogiczny w krakowie
Ilość stron
518
Rok wydania
2012
Kategoria
E-booki
Producent
Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie
Opinia użytkowników
-
Opinie oraz Recenzje
Zygmunt Z.
26.11.2024
Każda przysłana opinia użytkownika ma dla naszych odwiedzających ogromne znaczenie
Jeżeli tylko miałeś okoliczność skorzystać z prezentowanego food and drink in the household of english nobility in the 15th and 16th centuries. procurement - preperation - service and consumption podeślij do nas opinię i recenzję. Zaakcentuj jakie są Twoje odczucia z korzystania, czy możesz zarekomendować produkt oraz czy relacja jakości do ceny jest dla Ciebie wystarczająca.
Dodaj opinię lub recenzję
Powiązane
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie
Tytuł Ideowe źródła i tożsamość geografii Autor Witold Wilczyński Język polski Wydawnictwo Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie ISBN 978-83-7271-674-3...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie
Tytuł Pojęcia w nauczaniu geografii fizycznej Autor Wacław Cabaj Język polski Wydawnictwo Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie ISBN 978-83-7271-651-4...
Rekomendacja
Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie