Poradnik, w którym znajdziesz najnowsze dane dotyczące zasad zdrowego, długiego życia oraz cenne dane świadczące o tym, że jedzenie jest lekarstwem przy zachowaniu optymalnych reguł. Autorzy piszą, co jest źródłem poszczególnych witamin, białka, tłuszczów, węglowodanów, błonnika pokarmowego. Zwracają również uwagę na błędy w odżywianiu, które prowadzą do potężnych chorób i nieodwracalnych zmian w organizmie. Polecamy dodatkowo e-booki: „Zdrowy tryb życia, by uniknąć nowotworu, „Zgrabna sylwetka" i „Supersylwetka. 100 przepisów i porad eksperta".
Tytuł Zdrowe odżywianie Podtytuł Porady lekarza rodzinnego Autor Katarzyna Pietkun Język polski Wydawnictwo Literat ISBN 978-83-7774-484-0 Rok wydania 2012 Toruń liczba stron 32 Format pdf Spis treści WSTĘP Zasady zdrowego żywienia 1
BIAŁKA 3
TŁUSZCZE 6
WĘGLOWODANY 8
WITAMINY 10
Witamina A 10
Witamina D 11
Witamina E 12
Witamina K 13
Witamina B1 14
Witamina B2 15
Witamina B6 16
Witamina B12 17
Witamina PP 18
Witamina C 19
Kwas foliowy (witamina B9) 20
komponenty MINERALNE 22
Wapń 22
Żelazo 24
Magnez 26
Fosfor 28
Sód 29
Potas 30
Jod 31
PIRAMIDA ZDROWIA 32