Polskie mięso to nie tylko mocny reportaż o zwierzętach, jedzeniu mięsa, weganizmie, ale także poruszająca historia jedzenia - tego jak jedzono, co się je i co będziemy jeść już za kilka lat. Autor w pasjonujący sposób przytacza literaturę, rozmowy z ekspertami, lecz i historię znajomych, by nakreślić osiągalnie jak najszerszy obraz,,polskiego mięsa".
Jaś Kapela zatrudnił się na czarno przy łapaniu drobiu w kurniku, a także na etacie na zawieszaniu w ubojni, aby u źródeł zobaczyć, w jakich warunkach żyją hodowlane kury i jak są później przetwarzane na mięso.
Udał się do miasta w środkowej Polsce, gdzie znajduje się największy w Europie Środkowo-Wschodniej zakład uboju świń, żeby z lokalnymi dziennikarzami i aktywistami dowiedzieć się, jak przemysłowa produkcja zwierząt wpływa na życie codzienne mieszkańców.
Wreszcie wyruszył śladem aktywistów do Puszczy Białowieskiej, by dowiedzieć się, jak ważne jest zaangażowanie w walce o udoskonaloną przyszłość i dlaczego warto blokować harvestery. Jaś Kapela - poeta, pisarz i felietonista, członek zespołu Krytyki Politycznej, weganin i ekolog.
Ostatnio wydał powieść korzystny troll (2015) i tomik poetycki Modlitwy dla opornych (2017).