Jadłospis leczniczy na 28 dni. Na życzenie i prośbę wielu osób zmagających się z problemami przewodu pokarmowego postanowiłam stworzyć poradnik, w którym zebrałam najbardziej aktualne i najważniejsze oraz zalecenia żywieniowe w chorobie wrzodowej i stanach zapalnych żołądka oraz dwunastnicy.
Pewne mity na temat żywienia w chorobie wrzodowej zostały obalone, tak powszechnie zalecane i wykorzystywane choćby teraz. Co odszukasz w poradniku? 1) Nieżyt żołądka. Stany zapalne. 2) Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy – objawy/przyczyny.
3) Co pobudza wydzielanie soku żołądkowego? 4) Beta-karaton i ważna witamina C. 5) Błonnik w diecie. 6) Sok ze świeżej kapusty. 7) Olej z rokitnika. 8) Dlaczego stres tak niezwykle wypływa na choroby układu pokarmowego? 9) Mleko / Mięta / Inhibitory pompy protonowej – nowe dane.
10) Jeśli desery to jakie? 11) Przykładowe posiłki przy zaostrzeniu choroby. 12) Najświeższe zalecenia przydatne podczas leczenia choroby wrzodowej i stanów zapalnych żołądka / dwunastnicy, a także w chorobie refluksowej przełyku.
13) Jadłospis na 28 tygodnie dla diety łatwostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie kwasu solnego i pepsyny. Do poradniki został dołączony jadłospis na 28 dni. Dieta pomimo wielu ograniczeń jest tak skonstruowana, aby posiłki nie były monotonne i dostarczały trafnych ilości witamin i elementów mineralnych dla lepszej i szybszej regeneracji organizmu, które wspomogą leczenie stanów zapalanych układu pokarmowego.
w dodatku, dieta ma na celu dać odpoczynek całemu organizmowi, odciążyć chory narząd i pozwolić mu na szybszą i wydajniejszą regenerację. "wyjątkowo niedużo jest propozycji dań dla wrzodowców, a tutaj znalazłam nie dość, iż przepisów aż na 28 dni to jeszcze tanie, pyszne i nietrudne.
w dodatku dieta uwzględnia zdrowsze techniki kulinarne. Polecam, poradnik jest niezwykle przydatny dla osób zmagających się z chorobą wrzodową." Marlena Orawska "Zdałam sobie sprawę jak wyjątkowo wiedza na temat żywienia jest ważna,korzystnie przeprowadzić dietoterapię, i jak mało wiedziałam o chorobie wrzodowej.
Zmagania z chorobą nie muszą być długie, jeśli ma się wiedzę i gotowe jadłospisy:):):)" Aneta Maik Dieta została opracowana zgodnie z najnowszymi zaleceniami dietetycznymi i aktualnym stanem wiedzy na temat żywienia w chorobach układu pokarmowego, która ma sprzyjać szybszemu gojeniu się ran, odbudowie błony śluzowej, regeneracji po chorobie.
Dieta prosto strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie kwasu solnego i pepsyny ma wykorzystanie w głównej mierze przy refluksie żołądkowo-przełykowym, stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit, chorobie wrzodowej, nadmiernej pobudliwości jelita grubego, dla chorych leżących po operacjach albo zabiegach, u osób w podeszłym wieku, w stanach gorączkowych.
niewątpliwie dieta jest czynnikiem wspomagającym i przyśpieszającym leczenie, łagodzi objawy choroby oraz co najważniejsze zapobiega nowotworom. Ponieważ dużo wrzodów goi się po 6-12 miesiącach, w tym czasie należy przestrzegać ścisłej diety.
Już po miesiącu można stwierdzić wyraźną poprawę stanu zdrowia u części pacjentów. Jadłospis może stanowić dla osoby będącej podczas leczenia inspiracje do tworzenia własnych posiłków opartych na diecie łatwostrawnej.
Przekonaj się, iż dieta prosto strawna nie musi być nudna i monotonna.