Co roku "dieta mind" znajduje się w czołówce rankingu najzdrowszych diet, stworzonym przez lekarzy - dietetyków, diabetologów, psychologów. Jej pierwotnym zadaniem miało być przeważnie wzmocnienie układu nerwowego i skuteczności umysłu, jednak ku zaskoczeniu lekarzy pozytywnie wpłynęła na funkcjonowanie całego organizmu. Albowiem właściwe odżywienie mózgu sprawia,ulepszają się atrybuty przebiegu wszelkich procesów, którymi on steruje - nie tylko efektywności umysłu, lecz też pracy serca, oddychania, odczuwania bólu, a nawet nastroju... Autor prezentuje jej założenia, opisuje zależności pomiędzy odżywianiem a funkcjonowaniem mózgu. Podpowiada, jak odżywiać się w przypadku różnorodnych schorzeń o podłożu neurologicznym, m.in. W przypadku choroby Alhzmeimera, i jak usprawnić pracę swojego umysłu i jak uleczyć całe ciało dzięki dostarczaniu do mózgu odpowiednich składników odżywczych. Liczne przepisy ułatwią użycie tej diety w rutynowym jadłospisie.