Konopie siewne zaliczane są do superżywności. Nasiona opisywanej rośliny pozbawione są substancji psychoaktywnych, w tym THC. Można ją spożywać w postaci nasion, oleju, jak dodatkowo suszonych liści. Zawierają wszystkie niezbędne do życia aminokwasy i potrzebne kwasy tłuszczowe, a także stanowią jedno z najbogatszych źródeł białka. Znamionują się rewelacyjną równowagą kwasów omega-3 i omega-6. Obniżają problemy skórne, ulepszają pamięć i trawienie, oczyszczają jelita, wzmacniają kości i system odpornościowy oraz posiadają działanie przeciwnowotworowe. Pobudzają także zdolności do samoleczenia, regenerują organizm na poziomie komórkowym, uniemożliwiają chorobom układu krążenia i cukrzycy oraz zwalczają stany zapalne. Jedna roślina, niemało możliwości.
Tytuł Konopie - cud natury. Zdrowotne użycie nasion i oleju konopnego Autor Barbara Simonsohn Język polski Wydawnictwo Vital ISBN 978-83-65404-93-0 Rok wydania 2016 liczba stron 170 Format pdf Spis treści
Wstęp
Dlaczego superżywność?
Nasiona – skoncentrowana siła substancji odżywczych
Konopie - roślina pełna korzyści
O historii konopi
Botanika roślin konopnych i wartość odżywcza nasion
Konopie – antyoksydacyjny skarb
Dlaczego właściwe białka są tak ważne
Konopne kwasy tłuszczowe – naturalny, najlepiej stabilny olej
Kwas gamma-linolenowy – nieszablonowa substancja
Nasiona konopi i olej konopny – prawidłowe źródła witaminy E
Inne wartościowe substancje witalne w konopiach i ich znaczenie dla naszego zdrowia
Konopie w medycynie konwencjonalnej
Lecznicze działania konopi od A do Z
Konopie jako lek
O aspekcie prawnym konopi
zalety konopi od A do Z
Kosmetyki naturalne wyprodukowane z konopi
Konopie jako produkt luksusowy
Konopie w kuchni – przepisy i nie tylko
Zdrowie odżywianie to nie wszystko!
O Autorce
Bibliografia
Wykaz ilustracji