Zdjęcia Paweł wojciechowski, małgorzata korzycka System prawa żywnościowego

E-booki

Dostępność: Do kupienia

System prawa żywnościowego (Paweł Wojciechowski, Małgorzata Korzycka)

Do kupienia w: Sklep TaniaKsiazka.pl Marka: Paweł Wojciechowski, Małgorzata Korzycka
192,85 zł
Idź do sklepuSuper oferta

Skrócony opis produktu

Tytuł System prawa żywnościowego Autorzy Paweł Wojciechowski, Małgorzata Korzycka Język polski Wydawnictwo Wolters Kluwer Polska SA ISBN 978-83-8107-473-5 linia System prawa Rok wydania 2017 ilość...

Proponowany wporownywarce artykuł Paweł wojciechowski, małgorzata korzycka System prawa żywnościowego możesz nabyć w TaniaKsiazka.pl w naprawdę znakomitej cenie wynoszącej 192,85 zł. Oferta ta jest rezultatem kompleksowej analizy ogromnej ilości sklepów w bazie danych.

Podstawowe cechy

ISBN

9788381074735

Autor

Paweł wojciechowski, małgorzata korzycka

Sprawdź promocyjne oferty na Paweł wojciechowski, małgorzata korzycka System prawa żywnościowego

Prezentujemy listę promocyjnych ofert na Paweł wojciechowski, małgorzata korzycka System prawa żywnościowego jakie udało się odszukać. Zobacz oferty, warunki darmowej i ekspresowej dostawy, a także opinie o produkcie:

Paweł wojciechowski, małgorzata korzycka System prawa żywnościowego (sklep TaniaKsiazka.pl)

192,85 zł
Sklep TaniaKsiazka.pl
Idź do sklepuSuper oferta
Pokaż wszystkie oferty (1)
  • Informacje na temat aktualnych cen i dostępności użyte w prezentowanym zestawieniu indeksowane są praktycznie bez żadnych opóźnień.

Pełny opis produktu

Tytuł System prawa żywnościowego Autorzy Paweł Wojciechowski, Małgorzata Korzycka Język polski Wydawnictwo Wolters Kluwer Polska SA ISBN 978-83-8107-473-5 kolekcja System prawa Rok wydania 2017 ilość stron 576 Format pdf Spis treści Wykaz skrótów | str. 13

Wstęp | str. 19

ROZDZIAŁ I. Prawo żywnościowe jako dziedzina prawa | str. 23
1. Wyodrębnienie prawa żywnościowego jako nowej dziedziny prawa | str. 29
2. Prawo żywnościowe a inne dziedziny prawa (prawo rolne, prawo konsumenckie, prawo handlowe, prawo administracyjne) | str. 36
2.1. Prawo żywnościowe a prawo rolne | str. 36
2.2. Prawo żywnościowe a prawo handlowe | str. 43
2.3. Prawo żywnościowe a prawo konsumenckie | str. 48
3. Metody regulacji w prawie żywnościowym | str. 54
4. Ewolucja prawa żywnościowego | str. 57
4.1. Dawne prawo żywnościowe | str. 57
4.2. Rozwój prawa żywnościowego w polskim prawodawstwie | str. 60
4.3. Rozwój prawa żywnościowego w Unii Europejskiej | str. 64
4.4. Rozwój prawa żywnościowego w wybranych państwach spoza UE | str. 68
4.4.1. Stany Zjednoczone Ameryki | str. 68
4.4.2. Chiny | str. 77
4.4.3. Brazylia | str. 82
4.4.4. Australia | str. 87
4.4.5. Kodeks żywnościowy (Codex Alimentarius) | str. 89

ROZDZIAŁ II. Unijne prawo żywnościowe | str. 96
1. Podstawy traktatowe unijnych regulacji z zakresu prawa żywnościowego | str. 97
1.1. Regulacja odnosząca się do funkcjonowania rynku wewnętrznego jako podstawa aktów z zakresu prawa żywnościowego (art. 114 TFUE, dawniej art. 95 TWE) | str. 100
1.2. Regulacja dotycząca wspólnej polityki rolnej jako podstawa aktów z zakresu prawa żywnościowego (art. 43 TFUE, dawniej art. 37 TWE) | str. 104
1.3. Regulacja dotycząca ochrony zdrowia publicznego jako podstawa aktów z zakresu prawa żywnościowego (art. 168 ust. 4 lit. B TFUE, dawniej art. 152 ust. 4 lit. B TWE) | str. 107
1.4. Regulacja dotycząca polityki handlowej jako podstawa aktów z zakresu prawa żywnościowego (art. 207 TFUE, dawniej art. 133 TWE) | str. 109
1.5. Wpływ Traktatu akcesyjnego na akty prawne z zakresu prawa żywnościowego | str. 110
2. Typy i formy unijnych aktów prawa wtórnego | str. 111
3. Wykorzystanie zasady pomocniczości i proporcjonalności w regulacjach z zakresu prawa żywnościowego | str. 115
3.1. Zasada pomocniczości | str. 116
3.2. Zasada proporcjonalności | str. 117
4. Cele unijnego prawa żywnościowego | str. 119
4.1. Ochrona życia i zdrowia człowieka | str. 125
4.2. Ochrona interesów ekonomicznych konsumentów i uczciwych praktyk rynkowych | str. 130
4.3. Swobodny przepływ żywności | str. 134
4.4. Ochrona środowiska | str. 136
4.5. Ochrona zdrowia i dobrostanu zwierząt, a także zdrowia roślin | str. 138
5. Struktura unijnego prawa żywnościowego | str. 141
6. Zasady ogólne unijnego prawa żywnościowego | str. 141
6.1. Zasada regulacji łańcucha żywnościowego od produkcji pierwotnej do konsumenta finalnego | str. 143
6.2. Zasada odpowiedzialności podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa spożywcze za zapewnienie bezpieczeństwa żywności i pasz | str. 145
6.3. Zasada możliwości śledzenia (traceability) | str. 147
6.4. Zasada analizy ryzyka | str. 149
6.4.1. Pojęcie ryzyka | str. 149
6.4.2. Analiza ryzyka | str. 152
6.5. Zasada ostrożności | str. 162
6.6. Zasada informowania | str. 165

ROZDZIAŁ III. Zakres przedmiotowy prawa żywnościowego | str. 172
1. Pojęcie żywności | str. 172
2. Funkcje żywności | str. 173
3. Definicje żywności w prawie | str. 175
4. Suplement diety | str. 178
4.1. Ewolucja kryteriów klasyfikacji | str. 184
4.2. Kryteria rozróżnienia produktu leczniczego i suplementu w orzecznictwie ETS/TSUE | str. 185
4.3. Suplementy diety w prawie polskim | str. 191
4.3.1. Notyfikacja | str. 192
4.3.2. Nowoczesnanie wyjaśniające prowadzone poprzez GIS | str. 193
4.3.3. Opinia Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych | str. 193
4.3.4. Produkty roślinne | str. 195
4.3.5. Inne podmioty wydające opinie | str. 196
4.4. Suplement diety a towar leczniczy. Artykuł "z pogranicza" (borderline) | str. 198
4.5. Znakowanie suplementu diety | str. 202
4.6. Zasady reklamy suplementu diety | str. 204
5. Definicja artykułu rolno-spożywczego | str. 209
6. Pojęcie łańcucha żywnościowego | str. 210
6.1. Produkcja podstawowa (pierwotna) | str. 210
6.2. Przetwarzanie żywności | str. 213
6.3. Dystrybucja żywności | str. 213

ROZDZIAŁ IV. Przedsiębiorstwo spożywcze, podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze i zakład w prawie żywnościowym | str. 216
1. Przedsiębiorstwo spożywcze w prawie żywnościowym | str. 219
2. Podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze w prawie żywnościowym | str. 224
3. Zakład w unijnym prawie żywnościowym | str. 230
4. Odmienność prawa krajowego w używaniu nazw "podmiot działający na rynku spożywczym" i "zakład" | str. 233

ROZDZIAŁ V. Bezpieczeństwo żywności | str. 235
1. Życie i zdrowie konsumenta | str. 235
2. Wybór unifikacji dla systemu bezpieczeństwa w prawie Unii Europejskiej | str. 242
3. Relacje prawa unijnego i polskiego w zakresie bezpieczeństwa żywności | str. 249
4. System bezpieczeństwa żywności | str. 253

ROZDZIAŁ VI. Jakość żywności | str. 265
1. Próby definicji jakości żywności w teorii i w legislacji | str. 265
2. Relacje standardów produktów żywnościowych w prawie unijnym, krajowym oraz w Codex Alimentarius | str. 271
2.1. Kazus "marmolady" | str. 271
2.2. Porozumienia Światowej Organizacji Handlu w odniesieniu do standardu artykułu żywnościowego | str. 273
2.3. Wybrane standardy w ramach Światowej Organizacji Handlu | str. 277

ROZDZIAŁ VII. Odpowiedzialność w prawie żywnościowym | str. 284
1. Pojęcie odpowiedzialności prawnej | str. 284
2. Funkcje odpowiedzialności w prawie żywnościowym | str. 287
3. Kryteria w odniesieniu do sankcji w prawie żywnościowym | str. 290
4. Odpowiedzialność karna w prawie żywnościowym | str. 292
5. Odpowiedzialność administracyjna w prawie żywnościowym | str. 294
5.1. Odpowiedzialność oparta na sankcjach policyjnych | str. 295
5.2. Odpowiedzialność oparta na sankcjach w postaci kar pieniężnych | str. 295
6. Odpowiedzialność cywilna w prawie żywnościowym | str. 300
6.1. Pojęcie artykułu a pojęcie żywności | str. 302
6.2. Pojęcie produktu niebezpiecznego żywnościowego | str. 303
6.3. Producent i inne osoby zobowiązane do wynagrodzenia szkody | str. 305
6.4. Szkoda | str. 308
6.5. Przesłanki egzoneracyjne | str. 311
6.6. Przedawnienie roszczeń | str. 315
7. Zbieg odpowiedzialności w prawie żywnościowym | str. 317

ROZDZIAŁ VIII. Wybrane obszary szczegółowej regulacji prawa żywnościowego | str. 320
1. Regulacje dotyczące wybranych produktów lub grup produktów (standard produktów) | str. 320
1.1. Żywność GMO | str. 320
1.2. Żywność organiczna | str. 351
1.3. Żywność regionalna i klasyczna | str. 381
2. Regulacje dotyczące higieny żywności | str. 404
3. Regulacje dotyczące danych na temat żywności | str. 411
3.1. Pojęcie danych na temat żywności, etykietowania, reklamy i prezentacji żywności | str. 413
3.2. Funkcje etykietowania, reklamy i prezentacji żywności | str. 416
3.3. Podstawowe kryteria dotyczące informacji na temat żywności | str. 419
3.4. Obowiązkowe i dobrowolne informacje na temat żywności | str. 421
3.5. Dane na temat żywności sprzedawanej konsumentowi bez opakowania | str. 426
3.6. Podmiot odpowiedzialny za zapewnienie danych na temat żywności | str. 427
3.7. Zakres delegacji dla Komisji w zakresie informacji na temat żywności | str. 428
3.8. Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne | str. 430
4. Regulacje związane z analizą ryzyka i kontrolą i monitoringiem w łańcuchu żywnościowym | str. 437
4.1. Urzędowa kontrola żywności | str. 437
4.1.1. Unijny model urzędowych kontroli żywności | str. 437
4.1.2. Polska regulacja urzędowych kontroli żywności | str. 446
4.2. Struktura i funkcje Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności | str. 455
4.3. System wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF) i zarządzanie kryzysowe | str. 459

ROZDZIAŁ IX. Prywatne prawo żywnościowe | str. 467
1. Pojęcie prawa żywnościowego prywatnego | str. 469
2. Samoregulacja | str. 470
3. Odpowiedzialność cywilna w łańcuchu żywnościowym | str. 482

ROZDZIAŁ X. Prawa człowieka w prawie żywnościowym | str. 490
1. Prawo do optymalnej żywności w systemie praw człowieka | str. 493
2. Koncepcje prawa do adekwatnej żywności | str. 495
3. Prawo do wody | str. 498
4. Obowiązek poszanowania (duty to respect) | str. 499
5. Obowiązek ochrony (duty to protect) | str. 500
6. Obowiązek realizacji (duty to fulfill) | str. 501
7. Obowiązek sprzyjania realizacji (duty to facilitate) | str. 501
8. Obowiązek całkowitej realizacji (duty to provide) | str. 502
9. Znaczenie Ogólnego Komentarza nr 12 dla oceny realizacji prawa do odpowiedniej żywności | str. 502
10. Ochrona praw człowieka w stosunkach zewnętrznych | str. 503
11. Wspólna polityka rolna | str. 504
12. Karta praw podstawowych | str. 504
13. Regulacja krajowa | str. 505

ROZDZIAŁ XI. Zasady i pojęcia wypracowane w orzecznictwie TSUE | str. 511
1. Regulacje zastrzegające oznaczenie towaru w orzecznictwie TSUE | str. 521
2. Regulacje nakazujące użycie oznaczenia towaru w orzecznictwie TSUE | str. 522
3. Oznakowanie o charakterze promocyjnym - sprawa Mars | str. 524
4. Ochrona konsumenta przy wyróżnianiu środków spożywczych w orzecznictwie TSUE | str. 527
5. Programy promocji towarów w orzecznictwie TSUE | str. 530
6. Inne wybrane orzeczenia TSUE | str. 533

Podsumowanie | str. 537

Bibliografia | str. 551

Autorzy | str. 569

Parametry

ISBN

9788381074735

Autor

Paweł wojciechowski, małgorzata korzycka

Wydawnictwo

Wolters kluwer polska sa

Ilość stron

576

Rok wydania

2017

Kategoria

E-booki

Producent

Paweł Wojciechowski, Małgorzata Korzycka

Opinia użytkowników

-

Opinie oraz Recenzje

Marta H.
Marta H.
03.06.2024
Przesłana przez Ciebie opinia / recenzja produktu pomoże innym użytkownikom
Jeśli miałeś okoliczność korzystać z pokazywanego produktu Paweł wojciechowski, małgorzata korzycka System prawa żywnościowego wyślij swoją ocenę lub opinię. Napisz jakie są Twoje z użytkoania, czy jesteś zadowolony z produktu, a także czy relacja ceny do jakości jest na dobrym poziomie.

Dodaj opinię lub recenzję

Powiązane

Rekomendacja
Paweł Wojciechowski, Małgorzata Korzycka Paweł wojciechowski, małgorzata korzycka System prawa żywnościowego
Tytuł System prawa żywnościowego Autorzy Paweł Wojciechowski, Małgorzata Korzycka Język polski Wydawnictwo Wolters Kluwer Polska SA ISBN...
Wybrane dla Ciebie
Rekomendacja
Dzieje rodu krasuskich herbu nowina z piasków-druszkowa w województwie krakowskim
Marek Tomasz Piekarczyk ur. 1957 w Krakowie, wnuk Zofii Friedleinowej z domu Krasuskiej, jest absolwentem II Liceum Ogólnokształcącego im....
Rekomendacja
Macmillan Mathematics 2B. Pupil's Book + Podręcznik w wersji cyfrowej
seria Macmillan Mathematics asygnowana jest dla dzieci w wieku 6–12 lat i stanowi pomost pomiędzy charakterystycznym nauczaniem matematyki...
Rekomendacja
Starland 1 WB ieBook EXPRESS PUBLISHING
Do sklepu Szczegóły

Starland 1 WB ieBook EXPRESS PUBLISHING

8,79 zł
Rekomendacja
LA The Jungle Book + audio mp3
Do sklepu Szczegóły

LA The Jungle Book + audio mp3

27,90 zł
The Jungle Book - bajka po angielsku dla dzieci - uproszczona językowo lektura z serii Young ELI Readers do nauki języka angielskiego z...
Rekomendacja
Love Me, My Dear
Do sklepu Szczegóły

Love Me, My Dear

39,54 zł
Zakazany romans uczennicy i dyrektora szkoły. Dwudziestoletnia Dream Callahan od zawsze pragnęła szlifować swoje umiejętności artystyczne...
Rekomendacja
Program Ochrony Roślin Rolniczych 2024
Do sklepu Szczegóły

Program Ochrony Roślin Rolniczych 2024

35,07 zł
Program Ochrony Roślin Rolniczych na rok 2024 jest najnowszą, jedną z wiodących i cyklicznych publikacji wydawanych przez Agro Wydawnictwo....
Rekomendacja
Prosto z mostu, czyli wywody człowieka logicznego
Do sklepu Szczegóły

Prosto z mostu, czyli wywody człowieka logicznego

43,42 zł
Książka podejmuje tematy tabu o których na co dzień ludzie boją się głośno mówić. Pokazuje znane i mniej znane przykłady: obłudy, kłamstwa,...
Rekomendacja
Harlan ellison To, co najlepsze. tom 1
Do sklepu Szczegóły

Harlan ellison To, co najlepsze. tom 1

50,31 zł
Najważniejsza premiera fantastyczna ostatnich lat! Harlan Ellison - kontrowersyjny geniusz światowej literatury, prowokator nieustannie...
Rekomendacja
Ossolineum Wybór pism. biblioteka narodowa
Do sklepu Szczegóły

Ossolineum Wybór pism. biblioteka narodowa

23,75 zł
„dobór pism” Mikołaja Reja w opracowaniu Anny Kochan demonstruje się w linii Biblioteka Narodowa po raz drugi. Książka zawiera najważniejsze...
Rekomendacja
Pływanie. droga do mistrzostwa
Do sklepu Szczegóły

Pływanie. droga do mistrzostwa

38,00 zł
Jak utrzymywać wydłużoną linię ciała i minimalizować opór wody w stylach dowolnym, grzbietowym, motylkowym i konwencjonalnym? Jak dobrze...
Rekomendacja
Literat Kurs rysowania dla dzieci. dzikie zwierzęta
praktyczna nauka rysowania dla dzieci – wskazówki, jak krok po kroku rysować dzikie zwierzęta: krokodyla, żyrafę, hipopotama, nosorożca,...
Rekomendacja
Abc rysowania dla dzieci
Do sklepu Szczegóły

Abc rysowania dla dzieci

9,03 zł
ergonomiczna nauka rysowania dla dzieci – wskazówki, jak krok po kroku narysować pieska, kotka, kaczuszkę, konika, żabkę, bociana, kurkę,...