Tytuł Etykieta zawodowa i protokół dyplomatyczny Autor Andrzej Szteliga Język polski Wydawnictwo Uniwersytet Śląski ISBN 978-83-226-3373-1 Rok wydania 2018 Katowice Wydanie 1 liczba stron 334 Format pdf Spis treści Spis treści Przedmowa / 9 1. Aspekty etyczne w działalności zawodowej / 13 1.1. Zasady etyczne / 15 1.2. Kultura osobista / 17 2. Powitania i pożegnania / 19 2.1. Formy powitań i pożegnań / 19 2.2. Zasady kolejności powitań i pożegnań / 21 3. Prezentacja i nawiązanie kontaktu / 23 3.1. Demonstrujenie: kto kogo komu / 23 3.2. Formy „pan"/„pani" i „ty" / 25 4. Wizytówki w kontaktach służbowych i prywatnych / 27 4.1. Treść i grafika wizytówek (wzory) / 28 4.2. Użycie i podmiana wizytówek / 32 5. Rozmowa bezpośrednia i komunikacja niewerbalna / 35 5.1. Komponenty składowe rozmowy / 36 5.2. Zasady konwersacji / 37 5.3. Wygłaszanie przemówień / 38 5.4. Niewerbalne formy komunikacji / 40 6. Rozmowy telefoniczne / 42 6.1. Telefon stacjonarny i komórkowy / 42 6.2. Zasady połączeń i fason rozmów telefonicznych / 43 6.3. Samoczynna sekretarka / 47 7. Tradycyjna korespondencja / 48 7.1. Korespondencja dyplomatyczna, oficjalna i prywatna / 48 7.2. Zwroty grzecznościowe w korespondencji / 59 7.3. Życzenia, gratulacje, kondolencje, podziękowania / 61 7.4. Specjalne karty korespondencyjne / 65 7.5. Adresowanie i dostawa listów / 66 8. Komunikacja elektroniczna / 69 8.1. Poczta elektroniczna / 69 8.2. Użycie internetu / 71 9. Precedencja zawodowa i towarzyska / 73 9.1. Precedencja rządowa / 73 9.2. Precedencja samorządowa / 76 9.3. Precedencja dyplomatyczna / 78 9.4. Precedencja w wojsku / 80 9.5. Precedencja w kościele katolickim / 82 9.6. Precedencja służbowa i towarzyska / 84 10. Tytulatura w korespondencji i w rozmowie / 86 10.1. W administracji rządowej / 87 10.2. W administracji samorządowej / 89 10.3. W korpusie dyplomatycznym / 90 10.4. W wojsku / 91 10.5. W hierarchii kościelnej / 92 10.6. W środowisku nauki / 93 10.7. W środowisku biznesu / 94 10.8. W kręgach wolnych zawodów / 95 10.9. W kręgach arystokracji / 96 11. Zaproszenia / 98 11.1. Forma, treść i wymagania zaproszenia (wzory) / 98 11.2. Dostawa zaproszeń i potwierdzanie uczestnictwa / 104 12. Wizyty i kontakty zagraniczne / 107 12.1. Wizyta i rewizyta / 107 12.2. Inne wydarzenia międzynarodowe / 113 12.3. Umowa o współpracy / 120 12.4. Udział w programie towarzyszącym wizytom zagranicznym / 124 12.5. Etyka i obyczaje w kontaktach z partnerami zagranicznymi / 128 12.6. Upominki i kwiaty / 131 13. Ceremoniał dyplomatyczny / 134 13.1. Ceremonie państwowe i uroczystości publiczne / 134 13.2. Umiejscowienie oficjeli i kolejność wystąpień / 135 13.3. Symbole państwowe / 137 13.4. Ordery i odznaczenia / 143 14. Organizacja i zadania służby zagranicznej / 156 14.1. Zadania Protokołu Dyplomatycznego / 157 14.2. Kodyfikacja prawa dyplomatycznego i konsularnego / 159 14.2.1. Konwencja wiedeńska o stosunkach dyplomatycznych / 160 14.2.2. Konwencja wiedeńska o stosunkach konsularnych / 168 14.2.3. Ustawa o służbie zagranicznej / 183 14.3. Struktura organizacyjna polskiej służby zagranicznej / 188 14.4. Układ bilateralny i multilateralny / 191 14.5. Dyplomacja publiczna / 197 14.6. System instytucjonalny Unii Europejskiej / 199 15. Rodzaje spotkań i przyjęć / 202 15.1. Charakter spotkań przy stole / 203 15.2. Przyjęcia stojące i zasiadane / 205 15.3. Części składowe organizowanych przyjęć / 212 15.4. Obowiązki gospodarza i gości / 218 16. Rozsadzanie gości przy stole / 220 16.1. Warianty i układ stołów (angielski i francuski) / 220 16.2. Zasady rozsadzania gości a konfiguracje stołów / 222 17. Aranżacja stołu / 234 17.1. Nakrycie stołu – zastawa / 234 17.2. Części dekoracyjne / 240 18. Obowiązująca etykieta w trakcie jedzenia i picia / 242 18.1. Rytuał kulinarny / 243 18.2. Reguły użytkowania sztućców / 248 18.3. Rozmowy towarzyskie i toasty / 249 19. Tańce / 255 19.1. Typy tańców / 255 19.2. Formuła tańca towarzyskiego / 257 20. Klasyka elegancji a moda / 259 20.1. Kanony elegancji męskiej / 261 20.2. Kanony elegancji damskiej / 266 20.3. Wyróznionia elegancji i mody: haute couture i prêt‑à‑porter / 271 21. Typy ubiorów i strojów męskich i kobiecych na rozmaite okazje / 273 21.1. Charakterystyka właściwego ubioru i oczekiwania dress code’u / 274 21.2. Ubiory nieformalne (wyjściowe i spacerowe) / 276 21.3. Strój koktajlowy / 283 21.4. Stroje formalne (wizytowe, wieczorowe, ceremonialne) / 284 22. Inne komponenty etykiety ubioru / 291 22.1 Symbolika i znaczenie kolorów / 291 22.2 Nieodzowna bielizna / 294 22.3. Znaczenie biżuterii / 296 22.4 Rola kosmetyków / 298 23. Samochód i zasady jego używania / 301 23.1. Typy samochodów osobowych / 301 23.2. Właściwy samochód do celów służbowych – kryteria wyboru / 304 23.3. Obowiązki kierowcy i zachowanie pasażerów / 306 23.4. Technika wsiadania do i wysiadania z auta / 309 23.5. Hierarchia miejsc w samochodzie / 310 24. Zachowania niewłaściwe (faux pas) / 317 Bibliografia / 323 Summary / 329 Résumé / 331