Mimo oczywistych skojarzeń ze polskim powiedzeniem figa z makiem, oznaczającym nic, to fenomenalne połączenie obu składników oczaruje nawet najistotniej wyrafinowane kubki smakowe. Pełni smaku dopełniają nuty gruszki, brzoskwini oraz suszonych owoców. Według rodzinnych zapisków twórców tej świetnej konfitury podawano ją do herbaty jeszcze za czasów carskich. Perfekcyjnie pasuje też do naleśników, deserów, a także pieczywa.
Na szczególną uwagę zasługuje dobroczynny wpływ figi zdrowie- owoce te bogate są w potas, wapń, magnez i fosfor oraz zawierają witaminę C, PP i witaminy z grupy B. To właśnie powoduje, że pomagają na niedokrwistość, wspomagają leczenie chorób sercowo naczyniowych, a także pomagają na dolegliwości dróg moczowych, a także nerek.
Eterno to polska producent, która powstała w 2005 roku, choć jej tradycje i najważniejsze przepisy sięgają jeszcze XIX wieku. To w tamtym okresie działała cukiernia przy Newskim Prospekcie, a jej prowadzeniem zajmowała się Matylda Aubra, prababcia obecnych właścicieli marki. Stad nazwa, która swoim znaczeniem nawiązuje do słowa wieczność, ponieważ to konwencjonalne receptury i brak sztucznych wzmacniaczy sprawiły, iż produkty Eterno podbijają serca nie tylko sympatyków konwencjonalnych smaków.