Herbata Darjeeling słynie z musującej przezroczystości smaku i przejrzystej słodyczy, którą tworzą ciągłe opady deszczu, lekka gleba i chłodne powietrze u podnóża Himalajów. Zbierana w trakcie drugiego zbioru w roku, od maja do czerwca, Darjeeling „Second Flush" nabiera ciepła późną wiosną, z rozwiniętymi nutami owocowymi przebijającymi się w filiżance. Często słyszy się, jak koneserzy mówią o „muszkatelowej" jakości prawidłowej odmiany Second Flush i prawdą jest, iż ta mocna herbata Darjeeling ma prawdziwe wyczucie tej pysznej słodyczy wina deserowego. Darjeeling liściasty Whittard jest widocznie lżejszy od większości czarnych herbat. Najlepiej parzyć go lekko i pić bez mleka — przekonasz się, iż jest genialnie orzeźwiająca o każdej porze dnia.- Pochodzenie: Indie- rodzaj herbaty: Czarna- ilość porcji (1 łyżeczka / 2 g na filiżankę): 100 g = 50 filiżanekSkładniki: czarna herbata.trafne dla wegan i wegetarian.Warunki przechowywania: przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, z dala od jasnego światła i silnych zapachów. Po otwarciu przechowywać w szczelnym pojemniku.