zrównoważona konsumpcja żywności jest uznawana za jedno z kluczowych działań podejmowanych w obrębie polityki UE i krajowej polityki żywnościowej, obejmującej rozwój bardziej alternatywnych i jednostajnych praktyk w zakresie konsumpcji i produkcji. Istnieje znaczny potencjał rozwoju tej idei w Polsce, jednak warunkiem podążania tą ścieżką jest ocena na ile kupujący żywności i pozostali uczestnicy rynku są świadomi tej idei, żeby podejmować decyzje pozwalające wspierać jej rozwój (m.in. W zakresie redukcji marnotrawstwa żywności, zużycia zasobów naturalnych, ochrony środowiska i bioróżnorodności, poprawy jakości życia i zdrowia człowieka).
Prezentowana książka koncentruje się na perspektywie konsumenta, aktorze rynku odgrywającego istotną rolę w wytwarzaniu przejścia do bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego. Publikacja stanowi diagnozę obecnego stanu i wskazuje na potrzebę rozbudowy działań o charakterze informacyjnym i edukacyjnym nakierowanych na konsumentów, aby zaangażowali się i nabrali naturalnych umiejętności rozwijania świadomości a następie praktyk wpisujących się w konsumpcję żywności zrównoważonej. Autorzy książki omówili ideę i zmiany, jakie zaszły na rynku w ostatnim czasie, dokonali przeglądu wybranych działań wspierających rozwój zrównoważonej konsumpcji żywności, zaprezentowali opinie konsumentów o tej idei i wskazali rekomendacje dla uczestników rynku i instytucji publicznych odpowiedzialnych na rozwój konsumpcji jednostajnej. Wysiłki na rzecz wzrostu świadomości konsumentów żywności mają fundamentalne znaczenie dla dalszego rozwoju zrównoważonej konsumpcji żywności, zwłaszcza w aspekcie funkcjonalnym.
Tytuł zrównoważona konsumpcja żywności. Wybrane działania wspierające jej rozwój Autor Elżbieta Goryńska-Goldmann,Weronika Mytko Wydawnictwo Difin EAN 9788382700282 ISBN 9788382700282 Kategoria Biznes,ekonomia,marketing\Finanse,rachunkowość ilość stron 150 Format 16x23x1 cm Rok wydania 2021 Oprawa Miękka Wydanie 1 Waga 0.232 kg