Balony szklane wąsko otworowe asygnowane do fermentacji win, piw, miodów pitnych i do nalewek.
Plastikowa, zdejmowana pokrywa umożliwia skrupulatne umycie balonu, pełniąc równocześnie funkcję ochrony szkła przed stłuczeniem.
rozmiar: 36 cm x36 cm x 43 cm
pojemność: 15 litrów
Balon nie gromadzi korka w komplecie.
pasuje do niego korek do balonu - średnica górna korka fi 43mm.
Charakterystyka
Szkło, z którego wytworzone są balony, jest szkłem sodowym, posiadającym wszelkie atesty zezwalające na kontakt z artykułami spożywczymi.
użytkowanie
Balonów nie wolno myć w gorącej wodzie oraz poddawać gwałtownym zmianom termicznym (przenoszenie z zimnego do ciepłego otoczenia), zbyt wysoka temperatura mogłaby spowodować zniszczenie szkła.
Zalecane jest mycie balonów w letniej wodzie z dodatkiem środków dezynfekcyjnych, np. Pirosiarczynu potasu.
Zaletą szklanych balonów jest ich wysoka szczelność i możliwość „podpatrywania" procesu fermentacji. Z ergonomicznego punktu widzenia polecane jest prowadzenie pierwszej fermentacji w miazdze w pojemniku fermentacyjnym, a następnie - po pierwszym zlaniu i odciśnięciu owoców - prowadzenie dalszej fermentacji w szklanym balonie.
UWAGA
Ze względu na powstające podczas burzliwej fermentacji spore naprężenia, zalecane jest w tym okresie zamknięcie balonu mniej szczelnym czopem z waty, co zapobiega ewentualnemu pęknięciu szkła.