Balony szklane wąsko otworowe asygnowane do fermentacji win, piw, miodów pitnych i do nalewek.
Plastikowa, zdejmowana obudowa pozwala na dokładne umycie balonu, pełniąc jednocześnie funkcję ochrony szkła przed stłuczeniem.
rozmiar: 26 cm x26 cm x 37 cm
objętość: 10 litrów
Balon nie zawiera korka w zestawie.
pasuje do niego korek do balonu - średnica górna korka fi 43mm.
Charakterystyka
Szkło, z którego wyprodukowane są balony, jest szkłem sodowym, posiadającym wszelkie atesty zezwalające na kontakt z artykułami spożywczymi.
używanie
Balonów nie wolno myć w gorącej wodzie oraz poddawać gwałtownym zmianom termicznym (przenoszenie z zimnego do ciepłego otoczenia), zbyt wysoka temperatura mogłaby spowodować uszkodzenie szkła.
Zalecane jest mycie balonów w letniej wodzie z dodatkiem środków dezynfekcyjnych, np. Pirosiarczynu potasu.
Zaletą szklanych balonów jest ich wysoka szczelność i możliwość „podpatrywania" cyklu fermentacji. Z funkcjonalnego punktu widzenia rekomendowane jest prowadzenie pierwszej fermentacji w miazdze w pojemniku fermentacyjnym, a następnie - po pierwszym zlaniu i odciśnięciu owoców - prowadzenie dalszej fermentacji w szklanym balonie.
UWAGA
Ze względu na powstające podczas burzliwej fermentacji wielkie naprężenia, zalecane jest w tym okresie zamknięcie balonu mniej szczelnym czopem z waty, co uniemożliwia ewentualnemu pęknięciu szkła.