Tamaryndowiec solony po odpowiednim przygotowaniu staje się świetną i zdrową przyprawą. To świetne źródło błonnika. Posiada długą listę minerałów: potas, cynk, wapń, magnez, selen, żelazo. Tamaryndowiec dostarcza także witaminy z grupy B. ZW owocu tym odszukamy także witaminę C, a także A.
Tamaryndowiec solony jest modnym komponentyem kuchni tajskiej i indyjskiej. Miąższ tamaryndowca jest wyjątkowo włóknisty i przed dodaniem do dania wymaga obróbki. Należy go moczyć poprzez około 15 minut w ciepłej wodzie aż zmięknie. Następnie należy go przecisnąć przez sitko, by oddzielić włókniste łuski. Otrzymaną „pulpę" możemy zastosować do dań np.: gulaszów, zup, Pad Tai, sosów, chutney-ów, deserów.
Tamaryndowiec to egzotyczne drzewo pierwotnie pochodzące ze wschodniej Afryki. Aktualnie uprawiany jest w Azji, Ameryce Środkowej, na Jamajce i Florydzie. Drzewo to może osiągać wysokość 20-30 metrów. Owoce tamaryndowca to strąki przypominające fasolę, są obfite i podłużne. W smaku dość cierpkie lub kwaśne. Bardzo dojrzały owoc nabiera nieco słodszego posmaku.