Limitowana edycja szkockiej whisky o zawartości alkoholu 56,5%, destylowana ze słodu jęczmiennego. Pochodzi z destylarni Islay w Lagavulin. Leżakowała w beczkach typu hoghead z dębu amerykańskiego. Liczba butelek dostępnych na całym świecie ściśle ograniczona.
Kolor: blade, srebrzyste złoto o umiarkowanej perlistości.
zapach: prosty, naturalny i łagodny. Czysty i świeży z energiczną słodyczą na przedzie, drażniącym dymem w tle, a także aromatycznymi i ziemistymi nutami w sercu. Na czoło wysuwają się słodki biszkopt, lukrecja i wilgotna wełna, następnie wyłaniają się jeszcze aromaty piaszczystych plaż i morskiej bryzy oraz palonych igieł sosnowych i paproci. Aromat dymu narasta, wzbogacając całość o bogatsze, mięsistsze nuty wędzonego bekonu, a także bardziej bezkompromisowe akcenty wygasłego ogniska. Z czasem słodycz ulega zelżeniu, nabiera charakteru charakterystycznego dla zielonego jabłka, słodkiej gruszki i grillowanego banana. Kropla wody wprowadza do aromatu nutę pieprzu i odrobinę dymu.
Smak: lekki i nieco oleisty, przystępny. Bogaty i słodki, z początkową eksplozją lukrecji, którą prędko zastępują nuty bardziej zielone. Na podniebieniu słodkość narasta, pojawia się złocisty syrop przepełniony akcentami aromatycznego dymu palonych liści i wędzonego mięsa. Stopniowo dym staje się słodszy i bardziej korzenny, z nutami czarnego pieprzu i cynamonu, gałki muszkatołowej i brązowego cukru. Pod koniec trawiasty. Woda podkreśla lekkość, słodycz i dymność, która staje się bardziej mineralna, aromat syropu i owoców zaś - mniej niełatwy i świeższy.
Finisz: słodki o przeciętnej długości, z utrzymującym się posmakiem dymnym.