efektowny, granatowo-czerwony kolor. Niezwykłe aromaty świeżych, czerwonych owoców. Delikatne na podniebieniu, koliste i subtelne taniny, długi finisz. Perfekcyjne do wołowiny, pizzy i makaronów z sosem pomidorowym.
marka Kressmann została założona przez Edouarda Kressmanna, który w 1858 roku przybył ze swoją rodziną do Francji z ówczesnych Prus. Mieszkając w Bordeaux zainteresował się rynkiem winiarskim i rozpoczął karierę jako kupiec. Zdobyte doświadczenie pozwoliło mu na otwarcie własnego biznesu. Firma została oficjalnie uruchomiona w 1871 roku i specjalizowała się w zwiększaniu oraz dywersyfikacji portfolio win Grands Cru.
Następnym krokiem była własna produkcja win kupażowanych. Producent Kressmann stworzyła Kressmann Monopole Dry w 1897 roku, które okrzyknięto najstarszym winem Bordeaux. Co atrakcyjne, jest ono wciąż przystępne na rynku. Współcześnie producent jest wiodącą winiarską manufakturą w branży gastronomicznej, oferując najmocniej złożone wina regionu.