Winnice Campogiovanni położone są na południowej stronie wzgórza Montalcino, gdzie klimat i szczególne uwarunkowania gleby dają optymalne warunki dla dojrzewania odmiany sangiovese rosso. Campogiovanni Brunello to wino w konwencjonalnym stylu, dojrzewające trzy lata w beczkach ze slawońskiego dębu i 500-litrowych tonneaux, a następne 12 miesięcy w butelce. Znane ze swojej finezji oraz długowieczności. Głęboko rubinowa kolor.Nos z dobrze dojrzałymi leśnymi owocami jagodowymi, konfiturą z jeżyn, liściem tytoniu i opaloną skórą. W smaku pełne, bogate z czasem dające długie zakończenie z pokaźnym owocowym likierem. Wino rekomendowane do bogatej palety potraw, a w szczególności do dziczyzny i twardego sera rodzaju pecorino.
Nagrody:
96 – Wine Spectator
92 - I Vini di Veronelli
92 – Wine Enthusiast
91 – Jamessuckling.com
16/20 – Vinum