Białe wino wytrawne, stworzone po raz pierwszy w 1931 roku poprzez Niccolo Antinoriego. Od tego czasu nie uległa zmianie nie tylko jego etykieta, lecz także metody, które z rzemieślniczym zaangażowaniem stosują właściciele marki. Jedynymi różnicami jest skład odmianowy mieszanki. W pierwszych latach produkcji napój stworzony był z dwóch szczepów winogron - Malvasia, a także Trebbiano. W kolejnych latach jednak, by pogłębić smak oraz aromat wina, dodano także owoce innych odmian, takich jak: Riesling, Pinot Bianco i Chardonnay.
Villa Antinori Toscana charakteryzuje się słomkowo-żółtą barwą z jasnymi, zielonymi refleksami. Bukiet wina jest gustowny i delikatny, odsłaniający nuty świeżych owoców - najczęściej cytrusów (cytryn, pomarańczy i grejpfrutów). Na podniebieniu dobrze zbalansowany, orzeźwiający, z niuansami dojrzałych owoców i cytryną. Długi finisz gwarantuje przyjemne, wytrawne wykończenie.
Wino poleca się serwować jako aperitif, a także dla podkreślenia smaku dań z owocami morza, grillowaną rybą, białym mięsem oraz sałatkami.
firma Antinori na przestrzeni lat dała świadectwo, że Toskania to region, gdzie można wyprodukować lubiane na całym świecie, wyszukane wina najwyższej jakości, które znakomicie oddają charakter ich miejsca pochodzenia. Rodzina Antinori zajmuje się winiarstwem od ponad 600 lat, kiedy to Piero Antinori stał się członkiem Arte Fiorentina dei Vinattieri (cechu zrzeszającego handlarzy win). W XVI wieku bankier i handlarz Alessandro Antinori rozsławił rodzinne trunki nie tylko we Włoszech,również poza granicami kraju.