klasyczna whisky z niezwykłej destylarni Glen Moray w regionie Speyside. Jej wyjątkowość wynika stąd, że destylarnia, jako jedna z niewielu w Szkocji, sama słoduje własny jęczmień, co pozwala osiągnąć wyjątkowo charakterystyczny, kremowy, niemalże maślany smak. Destylaty użyte do wytworzenia tradycyjnej edycji Glen Moray dojrzewały średnio 7 lat w beczkach po bourbonie. Efekt jest miły, lekki i łatwo pijalny. W aromacie przeważają rozgrzewające nuty słodowe z dodatkiem kruchych ciasteczek, toffi i nut trawiastych i ziołowych. Profil smakowy wyraźnie słodowy, z dodatkiem czarnej porzeczki, przełamany odświeżającą trawą cytrynową. Finisz złożony z akcentów ziołowych i biszkoptowych, podbity smakiem kandyzowanego imbiru. Nieprzeciętna whisky dla wielbicieli standardowych Speyside'ów za niewygórowaną cenę.