Każda butelka Old St. Andrews zawiera whisky mieszaną, czyli kompozycją whisky malt and grain. W odróżnieniu od innych whisky blended, główne elementy, które tworzą jej charakter pochodzą z destylatów z Islay i Speyside. Pierwsze dodają typowego dymnego aromatu, kolejne wzbogacają o słodkie owocowe nuty. Szczególna dbałość o jakość sprawia, że tylko wyjątkowe beczki, wybrane przez master blendera będą zastosowane do stworzenia mieszanej whisky Old St. Andrews. Podczas procesu kupażowania, każda partia jest kontrolowana, jednocześnie przy wysokiej zawartości alkoholu, jak i po jego rozcieńczeniu, by charakter whisky, jej jakość i struktura była w każdej partii jednakowa. W Whisky Bible Jim Murray opisał ją jako szczególnie czystą i świeżą, niczym poranna rosa na trawie, aromat na dodatek lekko trawiasty, z przebijającymi się elementami standardowymi dla regionu Speyside, nuty wanilii wyczuwalne także w finiszu. Niezwykle dobrze zbalansowana, godziwy sposób na rozpoczęcie każdego dnia. Ta lekkość i świeżość sprawia, iż młode whisky smakuje tak radośnie. Nie musi nic udawać, aby zdobyć rzesze fanów.