spore wino bordoskie pochodzące z historycznej winnicy, która działa przy pałacu Cheval Blanc co najmniej od XV wieku. Winnica do dziś zachowała swój układ z 1871 roku, a struktura tamtejszych upraw (237 288 numerowanych krzewów) w przeszło 90% pokrywa się ze stanem z roku 1911.
Château Cheval Blanc to, obok Château Angélus, Château Ausone i Château Pavie, jedna z czterech winnic z Saint-Émilion, której wyroby doczekały się statusu Premier Grand Cru Classé (A). Uprawy znajdują się na granicy gminy Pomerol i obejmują 39 hektarów. Miejscowe gleby dzielą się na trzy typy: gliniaste, żwirowe i żwirowo-piaskowe, i właśnie ta dostatek - obok długiej tradycji, a także wielopokoleniowej ciągłości wiedzy i praktyk enologicznych - odpowiadają za pierwszorzędną jakość powstających tam win.
Zdaniem pedologów specjalizujących się w badaniach terroir blisko 30% parceli Château Cheval Blanc rośnie na najlepszych gruntach w całej Saint-Émilion.
Château Cheval Blanc to wino nieprawdopdobnie złożone, o słodkim, niemalże perfumowanym aromacie z niuansami kwiatowymi, ziołowymi i ziemistymi. Prawdziwy sekret jego kuszącyego charakteru polega jednak na nieprzystępnej do przecenienia harmonii między bogatą, wielowymiarową, wręcz piętrową budową a zdumiewającą lekkością i świeżością, które właściwe są winom młodym i jędrnym.
Wino świetne do dzikiego ptactwa, wysmakowanych pasztetów i najkorzystniejszych serów. Temperatura serwowania: 16-18°C.
w przypadku zainteresowania potężnym rocznikiem prosimy o kontakt.