Ta ciekawa i wyjątkowo delikatna mieszanka zielonej herbaty powstała ze części, z jakich zwykle nie przygotowuje się naparów. Części herbacianych krzewów, czyli gałązki oraz łodygi liści skomponowano ze sobą w odpowiednich proporcjach, by uzyskać subtelny efekt z nutami słodyczy oraz orzechów.
,,Kuki" jest japońskim słowem oznaczającym łodygę lub patyk, dlatego nazwa tej herbaty jest wyjątkowo słuszna i trafiona. Podczas produkcji pozostałych zielonych naparów tej firmy, blaszki liści są oddzielane od jej,,ogonków", które choć nie posiadają w sobie kofeiny, bogate są w teaniny o relaksujących oraz kojących właściwościach.
Ze względu na krótki cykl prażenia, Moya Kukicha Organic Green ma dość intensywny aromat oraz żółto-brązowy kolor.
sugerowana jest dla dzieci, kobiet w ciąży, a także podczas degustacji o późnych porach dnia.
Zapakowana w bardzo gustowną puszkę, nawiązującą do japońskich tradycji malarskich i rękodzielniczych.