Płatki drożdżowe posiadają unikatowe wartości odżywcze. Są m.in. Źródłem białka i witamin z grupy B. Płatki drożdżowe to towar spożywczy powstający z nieaktywnych drożdży, zwykle Saccharomyces cerevisiae, z wykorzystaniem glukozy pochodzącej z melasy buraczanej albo trzcinowej jako pożywki. Drożdże po uzyskaniu adekwatnej objętości dezaktywuje się, wykorzystując wysoką temperaturę. Następnie oddziela, myje, suszy, nadaje formę płatków. Spośród minerałów płatki drożdżowe zawierają także spore ilości cynku, fosforu, potasu, selenu i wapnia, a dodatkowo są niezwykle dobry źródłem błonnika spożywczego.
Gotowe płatki drożdżowe posiadają dość błogi serowo-orzechowy posmak i właściwie mogłyby być smakołykiem samym w sobie, przynajmniej dla niektórych koneserów.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane na dodatek sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
fotografie towaru są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
producent stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak informacje zawarte w opisie artykułu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii towaru.
przekazane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak w dodatku mogą być danymi literaturowymi.