Soja to roślina, której właściwości znane są od setek lat. Szanowana jest na ogół poprzez dużą zawartość pełnowartościowego białka, witamin i soli mineralnych. Jest produktem powszechnie użytkowanym w kuchni wegetariańskiej.
Jest rośliną strączkową, z której nasion można przygotować wręcz niezliczoną liczbę potraw. Jest to alternatywa dla osób, które z najróżniejszych powodów nie jedzą mięsa. Przygotowuje się z niej m.in. Kotlety, flaki, kiełbaski, gulasz, ale także majonez, pasztet, a nawet mleko.
Soja ma zastosowanie w głównej mierze w przemyśle spożywczym i kuchni. Jednym z popularniejszych produktów wyrabianych z jej nasion jest olej sojowy. Cenionym produktem jest dodatkowo tofu – twarożek wyrabiany w procesie koagulacji mleka sojowego. Roślina służy również do wytwarzania mąki sojowej, która nie posiada glutenu. Stosuje się ją jednocześnie do wypieków (uniemożliwia ich czerstwieniu), jak i do zagęszczania sosów czy zup.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane w dodatku sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
fotografie artykułu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
producent stara się aktualizować na bieżąco wszystkie dane zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie artykułu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii towaru.
przekazane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak w dodatku mogą być danymi literaturowymi.