Dieta z ograniczeniem węglowodanów prosto fermentujących (low-FODMAP) polega na ograniczeniu porcji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, niektóre produkty są ograniczane do szczególnie niepokaźnych ilości albo eliminowane (stąd niejednokrotnie nazywa się ją dietą eliminacyjną). Koncepcja diety z ograniczeniem FODMAP jest oparte na założeniu, iż redukcja ich spożycia prowadzi do zmniejszenia efektu osmotycznego w jelicie cienkim, a także intensywności fermentacji poprzez drobnoustroje jelitowe w jelicie grubym. W efekcie te zmiany mogą łagodzić nasilenie bólu brzucha u pacjentów z zespołem jelita drażliwego. Książka „Dieta low-FODMAP" to pierwsze tak kompleksowe opracowanie, oparte na aktualnych badaniach naukowych i doświadczeniu ergonomicznym i naukowym Autorki. Publikacja jest konieczna w bibliotece studentów dietetyki i innych kierunków z dziedziny nauk medycznych i nauk o zdrowiu, dietetyków oraz dla każdego zainteresowanego tematami zespołu jelita drażliwego i diety z ograniczeniem FODMAP.