Salicylany w jedzeniu i lekach
Salicylany to sole kwasu salicylowego, czyli biologiczna substancja występująca naturalnie w wielu roślinach. Znajduje się ona też w produktach spożywczych oraz środkach przeciwbólowych i lekach, np. W aspirynie. Od ponad 100 lat jest wykonana chemicznie i dodawana poprzez przemysł spożywczy do wielu produktów. Salicylany nie są tolerowane przez niektóre osoby i często są nieodkrytą przyczyną wielu przewlekłych dolegliwości. Mimo iż uczulenie na salicylany w medycynie znane jest od nad wyraz dawna, to jednak lekarze nieraz je bagatelizują, a osoby zmagające się z uciążliwymi schorzeniami nie zdają sobie nawet sprawy, że mogą odczuwać nadwrażliwość na te substancje.
Nadwrażliwość na salicylany przyczyną wielu dolegliwości
Czy wiesz, że nierozpoznana nietolerancja salicylanów może wywoływać dużo zróżnicowanych dolegliwości? Nadmiar kwasu salicylowego jest przede wszystkim toksyczny, a ostre zatrucie salicylanem objawia się napadami lękowymi, potliwością, szumami usznymi, mdłościami, wymiotami i hiperwentylacją (zbyt prędkim oddychaniem). W ciężkich przypadkach może pojawić się utrata słuchu, nadmierna drażliwość, napady skurczów, dezorientacja, a nawet śpiączka. Wystąpić może także rozszerzona podatność na krwawienia, na przykład krwawienie z nosa albo w obrębie żołądka czy jelit. Osiągalne jest także zniszczenie narządów wątroby, trzustki i nerek, aż do ich niewydolności.
Jak pousuwać salicylany z organizmu?
Dzięki tej książce, która jest pierwszym poradnikiem na temat salicylanów, poznasz nieznane dotychczas przyczyny powstawania chorób. W oparciu o skrupulatne badania naukowe sygnalizuje o osiągalnej alergii na salicylany. Zwraca uwagę na problem i wyjaśnia co to są salicylany, gdzie występują, w jakich produktach, kosmetykach i lekach się znajdują oraz dlaczego nie warto nadużywać aspiryny.
Dieta niskosalicylanowa dla uczulonych na salicylany
Autorka technik chemii, dziennikarka medyczna oraz uzdrowicielka w dziedzinie psychoterapii pomaga ludziom stać się zdrowszymi i szczęśliwszymi, dzięki uzdrowieniu psychiki oraz procesów biochemicznych zachodzących w organizmie. Sama cierpiała na nietolerancję salicylanów i teraz dzieli się efektywnymi metodami walki z alergią na kwas salicylowy. W książce zamieszcza szczegółowe dane, czym jest nietolerancja salicylanów, jakie są jej objawy, a także jakie przewlekłe dolegliwości sprawia w organizmie. Podpowiada, jakie przeprowadzić testy, aby sprawdzić czy jesteś uczulony na salicylany oraz podaje zalecenia dietetyczne dietę niskosalicylanową polegającą na wyeliminowaniu albo zmniejszeniu spożywania produktów zawierających te substancje. Na dodatek proponuje terapie i rozluźniający tekst medytacyjny, który pomoże aktywować twoją wytrzymałość.