Największym skarbem człowieka jest zdrowie!
Co jeść, jak, kiedy i ile, aby przywrócić i zachować zdrowie? Odpowiedzi na te pytania udziela doktor nauk medycznych, jedna z najmocniej znanych specjalistów dietetyki leczniczej - Swietłana Iwanowna Iljina.
W serii książeczek Zdrowie na twoim stole odszukasz zbiór diet, wskazówek i rekomendacji
żywieniowych. Wybierz dla siebie te, które uznasz za najlepsze, i stosuj konsekwentnie, aby uzyskać pożądany efekt leczniczy.
Większość chorób spowodowana jest niewłaściwym odżywianiem się - pozbawionym produktów roślinnych, w tym roślin dietetycznych oraz dietetyczno-leczniczych, czyli środków stosowanych od stuleci jako zapobiegających i leczących przeróżne dolegliwości
oraz choroby. Niniejsza publikacja mówi właśnie o tych popularnych, a czasem rzadkich środkach, które w walce o zdrowie ofiarowała nam natura.
W Polsce posiadamy około 2200 gatunków roślin uprawnych albo dziko rosnących, a wśród nich około 200 gatunków było i jest użytkowanych w ziołolecznictwie.
Zaletą tych leków jest:
- zawartość związków, do których organizm ludzki przyzwyczajony jest od wieków;
- zespolone działanie poszczególnych ich składników leczniczych;
- zawartość witamin, soli mineralnych, garbników czy olejków eterycznych koniecznych do korzystnego funkcjonowania organizmu.