Publikacja w 2021 roku została wskazana Nagrodą Zespołową I. Stopnia Jego Magnificencji Rektora Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie -prof. Dr. Hab. Michała Zasady. Podręcznik kompleksowo omawia problematykę żywienia w aspekcie choroby nowotworowej. Obok podstaw fizjologii odżywiania, opisany został wpływ żywienia na powstawanie i rozwój nowotworów, zasady leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory, zapotrzebowanie na poszczególne substancje odżywcze, interakcje żywienia i chemioterapii, problem niedożywienia i zaburzenia odżywiania w rozmaitych typach nowotworów. Porusza ponadto zasady profilaktyki w onkologii, żywieniowe czynniki protekcyjne zachorowania na nowotwory, interakcje żywności z lekami i suplementami oraz prezentuje zalecenia dietetyczne dla chorych podczas i po leczeniu onkologicznym. To potrzebne kompendium wiedzy w codziennej praktyce lekarskiej dla onkologów, chirurgów, jak jeszcze dla dietetyków pracujących z pacjentami zmagającymi się z choroba nowotworową.