Stop alergiom jest kolejną książką Beaty Peszko, która tym razem wnikliwiezajęła się różnorodnego pochodzenia alergiami, m.in.pokarmowymi, wziewnymi, krzyżowymi, na sierść zwierząt. Autorka dużo uwagi poświęciła wpływowi mleka i jego przetworów oraz mąki pszennej na nasze zdrowie i nietolerancji na gluten, opisałamnóstwo przyczyn alergii, koncentrująć się na jakości współczesnego pożywienia, dodatkach chemicznych dodawanych do żywności, GMO, zakażeniach pasożytniczych czy grzybach Candida. Omówione są skrupulatnie alergie u dzieci, a także świadome macierzyństwo. Autorka ukazuje naturalne suplementacje oraz receptury preparatów ziołowych jako przykłady niekonwencjonalnychmetod leczeni, pomocnych w zmaganiach się alergiami. W książce zamieszczona jesttablica zawierająca spis wywołujących alergie dodatków do żywności, ich opis, zastosowanie i skutki uboczne.
Sam zamysł napisania książki zrodził się z potrzeby chwili, ponieważ alergie - tak jak otyłość - stały się plagą współczesności, co należy sobie jak najszybciej uświadomić. Żyjmy w zgodzie z naturą i korzystajmy z niekonwencjonalnych metod leczenia, gdyż - wedle słów mądrego Hipokratesa "Przyroda jest lekarzem dla wszelkich chorób". Warto z tej wiedzy korzystać, gdy ma się na uwadze swoje własne zdrowie.