Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią dobre odżywianie kobiety w okresie poprzedzającym ciążę oraz w trakcie ciąży ma wyjątkowo znaczne znaczenie dla zapewnienia adekwatnego rozwoju płodu, zdrowia dziecka po urodzeniu, w pierwszych latach jego życia oraz w wieku dorosłym.
Dieta kobiety ciężarnej powinna być korzystnie zbilansowana. Równocześnie niedobory pokarmowe, jak i nadmierne żywienie mogą posiadać negatywny wpływ na rozwój płodu i przebieg ciąży. Książka stanowi omówienie znaczenia prawidłowego żywienia w trakcie ciąży i laktacji, zasad żywienia w tym okresie z uwzględnieniem suplementacji, obejmie także zagadnienia dotyczące żywienia w ciąży powikłanej cukrzycą, niedokrwistością, ciążowym stanami nadciśnieniowymi, cholestazą, ze współistniejącą otyłością, chorobami przewodu pokarmowego, niewydolnością nerek, chorobami nowotworowymi, po zabiegach bariatrycznych, po przeszczepieniu narządów.