"Psychodietetyka" to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia, a także podstaw prawa żywnościowego. Jest to kompleksowe kompendium z zakresu dietetyki, psychologii, medycyny i nauk o zdrowiu a także kultury fizycznej.
Zawarte w nim zostały pomiędzy innymi: Najnowsze wyniki badań dotyczące interakcji pomiędzy lekami a żywnością, Relacja pomiędzy jedzeniem a emocjami Metody leczenia otyłości Metody i techniki pracy z osobami przejawiającymi najróżniejszy poziom aktywności fizycznej, a także doświadczającymi trudności w kontrolowaniu jedzenia albo zmianie zachowań i nawyków żywieniowych.
Autorami rozdziałów są wybitni specjaliści w swych dziedzinach. "Podręcznik pt. "Psychodietetyka" przeznaczony jest z reguły osobom, które profesjonalnie zajmują się żywieniem człowieka i wszystkimi problemami związanymi z żywieniem w zdrowiu i chorobie.
(...) Dla tej grupy osób przygotowano rozdziały, które są rewelacyjnym przypomnieniem wiedzy nabytej w trakcie studiów. (...) bez dwóch zdań podręcznik ten jest cenną pozycją, która umożliwi skuteczne prowadzenie dietoterapii, tym samym wspomoże wszystkich, którzy zajmują się problemami żywieniowymi w ich przeciwdziałaniu i zmniejszeniu częstości ich występowania".
Z recenzji prof. Dr hab. N. Med. Hanny Krauss, "Monografia, którą trzymam w ręku porusza niemało ważnych kwestii, jest pełna wskazówek, rad, sprawdzonej wiedzy, odwołuje się do wytycznych, zastanawia nad tym co robić, jak wybierać, co jeszcze zbadać$404 Porusza się wśród niełatwej materii emocji, decyzji, argumentów.
nakłaniam Państwa do tego, by ją studiować, sam będę wracał do wielu zawartych w niej treści, bo jest praktyczna, otwarta, inspirująca. To ważna pozycja w mojej medycznej bibliotece". Z recenzji prof.
dr hab. N. Med. Artura Mamcarza, Powyższy opis pochodzi od wydawcy.