Zmiana stylu życia nowoczesnego społeczeństwa, a także aspekty ekonomiczne produkcji żywności doprowadziły do wzrostu zachorowań, a także występowania nowych chorób, będących następstwem niepożądanych reakcji pokarmowych. Te zaś mogą się pojawić na wszelkich etapach równocześnie łańcucha żywnościowego, jak i przygotowania pokarmów. Źródło problemów najczęściej stanowią: użycie naturalnych części, skażenia środowiskowe albo dodatki do żywności użytkowane w procesie produkcyjnym.
Wielość zabiegów posiadających na celu obróbkę i poprawianie żywności, masowa hodowla zwierząt, ogólnoświatowa sieć dystrybucyjna oraz rozwijające się szlaki transportowe sprzyjają przy tym obecności chorób na sporym terenie i rozprzestrzenianiu się choćby rzadkich czynników chorobotwórczych pomiędzy wieloma krajami. Dodatkowym czynnikiem ryzyka coraz częściej są lekkomyślnie konsumowane używki zarówno tradycyjne, jak i innowacyjne.
Znani specjaliści z najróżniejszych dziedzin – dietetyki, medycyny, farmacji i gastroenterologii – przedstawiają w tej interdyscyplinarnej książce wybrane aspekty chorób wynikających z żywienia oraz zażywania używek, równocześnie je systematyzując. W niniejszej publikacji można także odnaleźć potwierdzone naukowo dane dotyczące przyczyn, patogenezy,, diagnostyki i terapii i działań prewencyjnych różnego typu zatruć.
„Jedzenie jest koniecznością, lecz jedzenie w sposób inteligentny jest sztuką" Franҫois de La Rochefoucauld